Ovo su 4 vitamina i suplementa koje imunologinja uzima svaki dan za jačanje imuniteta - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo su 4 vitamina i suplementa koje imunologinja uzima svaki dan za jačanje imuniteta

U svršenom svijetu svi jedemo zdravo, pazimo na unos vitamina i minerala pa u teoriji ne bismo trebali uzimati suplemente za jak imunitet.

Istina je ipak takva da zaboravljamo na tanjur svaki dan dodati voće i poveće pa nam je ipak potreban dodatan unos ovih hranjivih tvari kako bismo zaštitili organizam i ojačali imunitet. Dr. Heather Moday je imunologinja i uvijek pacijentima navodi kako ne mogu suplementima ispraviti već nastalu štetu niti zamijeniti zdravu prehranu, ali se mogu popuniti „rupe“ kako bi organizam malo ojačali. Donosi i popis suplemenata koje ona uzima svakodnevno i preporučuje ih pacijentima te navodi kako će vam tijelo na tome biti zahvalno.

1. Vitamin C

Kako ne možemo sami proizvoditi ovaj vitamin niti se ne pohranjuje u tijelu, mora se stalno nadoknađivati. Vitamin C pomaže u prevenciji oštećenja tkiva, štiti tjelesne tekućine (npr. krv) od slobodnih radikala, i to vrlo uspješno od onih iz onečišćenog zraka i duhanskog dima, te vraća vitamin E u aktivni oblik. Osim sinteze kolagena, vitamin C jača zdravu funkciju imuniteta, što igra važnu ulogu u sprječavanju prehlada i skraćivanju njihova trajanja te ubrzanju oporavka od rana i ogrebotina. Vitamin C ima i ulogu prirodnog antihistamina, smanjujući razinu tvari (histamina) koje uzrokuju alergije. Kao antioksidans, vitamin C štiti oči od katarakte, čime se smanjuje sljepoća u odraslih.

Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a među najčešćim simptomima spadaju gubitak težine, umor, upaljene desni koje znaju krvariti, rane kojima treba dugo da zacijele, prehlada za prehladom i sl. Preporučena dnevna doza iznosi 90 mg za muškarce, 75 mg za žene, a pušači i osobe koje boluju od artritisa trebali bi uzimati dodatnih 35 mg svakodnevno.

Suplementi vitamina C prema brojnim studijama može skratiti trajanje prehlada, a nove studije pokazuju kako može i smanjiti šanse da će COVID-19 uzrokovati odlazak na bolničko liječenje.

Postoje namirnice koje trebate izbjegavati jer znatno utječu na tanjenje i ispadanje kose

2. Vitamin D

Nedostatak vitamina D u organizmu je problem na svjetskoj razini, a ne radi se o bezazlenoj stvari jer upravo on modulira brojne aspekte imuniteta. On će tijelo osnažiti i pomoći mu da se bori protiv bakterija i virusa, a može i umanjiti pojavu čestih respiratornih infekcija. Status vitamina D prvenstveno ovisi o izlaganju suncu stoga varira tijekom godišnjih doba (razina u serumu u kolovozu može biti gotovo tri puta veća u odnosu na siječanj). Vitamin D ima zadaću kontrolirati koliko će se kalcija apsorbirati iz hrane, koliko će se ugrađivati ili oslobađati iz kostiju. Stotine aktualnih medicinskih studija pokazuju kako ova moćna tvar ima iznimno velik potencijal kao zaštita protiv bolesti civilizacije, kao što su rak, srčani udar, dijabetes, depresija, demencija i dr.

Kako se vitamin D ne nalazi u puno namirnica, možete imati koristi od suplemenata, a posebno u zimskim mjesecima ako ne provodite puno vremena van kuće.

3. Cink

Svjetska zdravstvena organizacija u izvješću navodi kako oko 17 do 30 posto svjetske populacije ima manjak cinka u organizmu. U našem organizmu cink igra obrambenu ulogu u borbi protiv toksina i drugih štetnih supstanci koje svakodnevno unosimo. Ključnu ulogu igra i u proizvodnji T-stanica koje brane organizam od virusa i kancerogenih stanica. Ukratko, nedostatak cinka ugrožava vaš imunitet zbog čega je organizam podložniji bolestima. Cink iz crvenog mesa smatra se izrazito iskoristivim jer čak i male količine crvenog mesa u prehrani povećavaju apsorpciju cinka iz svih ostalih prehrambenih izvora cinka kao što su mahunarke i drugo povrće poput brokule, cvjetače, kelja i kupusa.

Liječnica savjetuje unos dodatnih 15 do 30 mg cinka, posebno u ovim hladnim mjesecima.

Ovih 7 namirnica dostojna su zamjena za kupljene probiotike – zdravo i ukusno

4. Kurkumin

Ovo je glavna supstanca kurkume koja ima brojne dobrobiti za zdravlje. Do danas oko 120 studija pokazuje kako je ovaj sastojak djelotvoran u liječenju bolesti, od onih autoimunih do Alzheimerove bolesti.

Poznato je protuupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih utjecaja ove začinske bilje. Ponovno je za taj utjecaj zaslužan kurkumin, a konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala. Kurkuma djeluje učinkovito i na niz drugih stanja, poput glavobolje, svrbeža, bolesti vezanih uz probavni sustav, bolova u zglobovima, nadutosti.

Liječnica savjetuje oko 1000 mg dodatnog unosa putem suplemenata u danu.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo