Možete li izdražati cijeli siječanj bez kapi alkohola? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Možete li izdražati cijeli siječanj bez kapi alkohola?

Osim što označuje lulu mira za vašu jetru, siječanj bez alkohola može vam pomoći i poboljšati naviku spavanja, sniziti razinu kolesterola i olakšati toliko željeno mršavljenje.

Blagdansko je vrijeme vrijeme obilja i pretjerivanja u hrani i piću. Kada izdvojimo malo vremena za druženje s prijateljim i obitelji, često te prigode začinimo uživanjem u alkoholnim pićima koja se mogu pretvoriti u opijanje. Dodajte masnu hranu koja nije na našem jelovniku ostatak godine te božićne kolače i dobili ste pravu kalorijsku i masnu bombu za organizam!

Stručnjaci preporučuju čišćenje kao idealan početak godine kako bismo tijelo riješili toksina, ali i barem pokušali poništiti negativne učinke pretjerivanja u hrani i piću, a mi vam preporučujemo siječanjsko čišćenje od alkohola. Dajte si zadatak i cijeli mjesec nemojte popiti ni kap alkohola.

Kako funkcionira siječanjsko čišćenje od alkohola?

Iako se čini zdravorazumnim savjetom, do sada nitko nije proveo istraživanje u hipotezu kako siječanjska apstinencija od alkohola može utjecati na naš organizam. Potaknut tom činjenicom, novinar časopisa New Scientist Andy Coghlan zamolio je svoje prijatelje, koje je opisao “normalnim konzumentima alkohola” da se suzdrže od alkoholnih pića cijeli mjesec, a četiri kolege su djelovale kao “kontrolna skupina” i nastavili su piti kao i uobičajeno.

Ispitanicima je uzet uzorak krvi natašte prije i poslije kritičnog mjeseca, a liječnici su potvrdili: apstinencija je pozitivno djelovala na jetru, s obzirom na to da se razina masnoće spustila prosječno za 15 posto. Ispitanici su također bolje spavali, a na poslu su se osjećali budnijima i koncentriranijima.

Biste li vi pristali na ovakav pothvat za svoje zdravlje?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo