Zdravlje

Zdravlje

Muči vas crvenilo lica?

Crvenilo lica može biti znak da je riječ o aknama u odrasloj dobi ili čak i ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput lupusa.

Donosimo jednostavne načine za otkrivanje krivca. Riješiti se crvenila jednom zauvijek!

Rosacea

Crvenilo koje se pojavljuje i nestaje je učestala kronična kožna bolest koja prvenstveno zahvaća lice. “Ako pritisnete crveni dio kože prstom i odmah pustite, crvenilo će prvo nestati, a zatim se brzo vratiti kako se krv vraća u to područje,” kaže dermatologinja Hilary Baldwin, predsjednica američkog udruženja za akne i rosaceu. Tokom vremena, mogu se pojaviti  prištići, koža može svrbjeti, a kapilare postati vidljive.

kRješenje problema: Probajte upotrebljavati zelenkastu šminku ili koristite protuupalni losion koji sadrži ekstrakt slatkog korijena ili ljekovite biljke povratić. Ako crvenilo ne nestane, liječnik vam može propisati doxycyclin – antibiotik koji u malim količinama smanjuje upalu, ili protuupalnu kremu. Vidljive kapilare obično zahtjevaju terapiju laserom. Također je važno da izbjegavate stvari koje uzrokuju rosaceu – najčešće je to sunce, vrućina, crveno vino, kakao, čili i tvrdi sirevi.

Reakcije na dodir

Određeni sastojci u kozmetičkim preparatima i proizvodima za njegu kože – poput benzoil peroksid i alfa-hidroksi kiselina – mogu uzrokovati iritirajući kontaktni dermatitis, koji vodi crvenilu ili svrbežu lica. Alegijski kontaktni dermatitis nastaje ako vaš imunološki sustav reagira na određeni sastojak i uzrokuje slične simptome. Dok se iritirajući kontaktni dermatitis događa odmah, alergijskom dermatitisu je potrebno nekoliko dana da se pojavi.

Rješenje problema: Kako bi utvrdili uzroke iritirajućeg kontaktnog dermatitisa, morate otkriti što je novo ili drugačije u vašoj rutini. Kad ste pronašli krivca, prestanite ga koristiti, a crvenilo mažite hidrokortizonskom kremom. Ako vas crvenilo peče ili je otečeno, položite na njega gazu natopljenu hladnom vodom. Niste sigurni što uzrokuje crvenilo? Obratite se alergologu koji će vas testirati i na taj način utvrdili krivca.

Akne u zreloj dobi

Hormoni koji uzrokuju osipanje lica u vašim tinejdžerskim godinama mogu isto to učiniti i “pod stare dane”. Menstruacija, trudnoća i određene kontracepcijske pilule također mogu pogodovati stvaranju prištića. U zreloj dobi prištići se češće javljaju na području vilice, vrata i obraza te između obrva.

aRješenje problema: Liječnik vam može, uz oralne antibiotike, propisati i antibiotsku kremu, kontracepcijske tablete ili hipertenzijski lijek koji se, poput kontraceptiva, često koristi za rješavanje akni.

Lupus

Ako crvenilo na vašem licu formira osip u obliku leptira i to preko vašeg nosa i obraza, trebali biste se testirati na lupus, autoimunu bolest koja uzrokuje upale na različitim dijelovima tijela i dovodi do tupe boli, vrućice i kroničnog umora.

Rješenje problema: Liječenje bolesti kortikosteroidima, topijskim steroidima i/ili imuno blokatorima – obično uklanja osip.

Perimenopausa

Vjerovali ili ne, već se u srednjim tridesetima mogu javiti simptomi menopauze, poput valunga, koji mogu uzrokovati crvenilo lica.

Rješenje problema: Probajte staviti hladan vlažni ručnik na vrat. Ako su valunzi jaki, popričajte sa svojim doktorom o liječenju npr. zamjenskom hormonalnom terapijom.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo