Muškarci "gube razum" razgovarajući s lijepim ženama - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Muškarci “gube razum” razgovarajući s lijepim ženama

Razgovor s atraktivnom ženom može kod muškarca uzrokovati “gubitak razuma” pokazala je nova studija.

Muškarci koji provedu čak i samo nekoliko minuta u društvu atraktivne žene, imaju slabije rezultate na testovima kognitivnih funkcija, nego oni koji razgovaraju sa ženama koje im nisu privlačne.

Stručnjaci ovu činjenicu objašnjavaju time da muškarci koriste toliko moždanih funkcija nastojeći impresionirati ženu, da im malo toga ostane za druge zadatke. Žene, s druge strane, u razgovoru s atraktivnim muškarcima nisu pokazale ovu sklonost “gubitku razuma”.

Muškarci Psihijatri s nizozemskog Radboud sveučilišta studiju su odlučili provesti nakon što je jedan od njih bio toliko impresioniran atraktivnom sugovornicom, da se, vjerovali ili ne, kasnije nije mogao sjetiti vlastite adrese. Kao da je, u nastojanju da impresionira, upregnuo sve svoje moždane funkcije samo u tom smjeru.

Kako bi ustanovili pokazuju li i ostali muškarci iste (ne)sposobnosti, istraživači su okupili 40 ispitanika. Svaki od njih trebao je prvo riješiti test kojim su se provjeravale kognitivne sposobnosti. Zatim su sedam minuta razgovarali sa zgodnim sugovornicama, a nakon toga ponovno su trebali riješiti isti test.

Rezultati su pokazali da su muškarci bili manje precizni u testovima nakon razgovora sa suprotnim spolom. Što su im sugovornice bile privlačnije, muškarci su bili lošiji na testu. Isti test prošle su i ženske ispitanice, kod kojih su kognitivne sposobnosti, prije i nakon razgovora sa zgodnim muškarcima, ostale iste.

Psiholozi smatraju da rezultati reflektiraju činjenicu da su muškarci programirani da misle na prijenos svojih gena. Kada upoznaju zgodne žene, oni se “reproduktivno orijentiraju”.

S druge strane, žene u muškarcima traže i druge atribute – materijalnu sigurnost, mladost i nježnost. Stoga sami pogled na muškarca ima drugačiji efekt.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo