Zdravlje

Zdravlje

Na što morate obratiti pažnju prije kupovine vitamina? Imajte na umu 5 stvari

Shutterstock

Od tolike ponude vitamina i suplemenata, što odabrati?

“U slučaju ovih proizvoda vjerujem da dobijete koliko platite”, navodi Stacey Robinson, nutricionistica te dodaje kako joj pacijenti često govore da su pronašli odlične multivitamine, dva komada za cijenu jednog. No ističe kako kupovina jeftinih pripravaka često znači i bacanje novca. Jeftini vitamini sadrže najjeftinije oblike određenog vitamina, aditiva, šećera…  Kako ne bismo griješili, otkriva pet stvari o kojima trebate razmisliti prije nabavke nove doze vitamina.

1. Što su dodatni sastojci?

Budite svjesni potencijalne štete aditiva koji se nalaze u vašim vitaminima. ” Ako ste svjesni da je o zdravlju potrebno voditi brigu, vjerojatno čitate što stoji na deklaraciji namirnica koje kupujete i izbjegavate jesti hranu koja sadrži aditive, konzervanse, masnoće i dodane šećere. Trebaju li i vaši vitamini boju za hranu, trans-masti i šećere?”, pojašnjava dr. Robinson o čemu trebate razmisliti.

2. Jesu li testirani?

Vitamini i suplementi koji su testirani od “treće strane”, poput neovisnih organizacija koje osiguravaju da suplementi udovoljavaju strogim smjernicama za sigurnost i kvalitetu češće će biti bolje kvalitete od onih koji nisu. 

3. Ove riječi na proizvodu su “crvena zastavica”

FDA, Američka agencija za hranu je izdala upozorenje za kupovinu suplemenata i varijacija na kojima stoji natpis “Artri” ili “Ortiga”, jer mogu sadržavati opasne tvari.

Lijekovi koje ne biste trebali uzimati prije spavanja – ako se želite naspavati

4. Je li cijena predobra da bi bila istinita?

Budite oprezni kada kupujete jeftine vitamine jer će stručnjaci reći da u ovom slučaju cijena nešto otkriva. Dr. Robinson navodi kako se oni skuplji ne mogu usporediti s onim jeftinim proizvodima.

5. Realna očekivanja

Čak i najbolji vitamini ne mogu zamijeniti zdrav način života, pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost, a upravo će takvo ponašanje spriječiti razvoj bolesti i očuvati zdravlje.

Što su vitamini, što minerali?

Esencijalni su život baš poput zraka i vode, ne samo da uz njih tijelo bolje funkcionira već oni štite od razvoja bolesti. Iako se često stavljaju u istu ladicu, radi se o različitim stvarima.

Vitamini su organske supstance proizvedene od biljaka ili životinja. Često se nazivaju esencijalnim jer ih tijelo ne procesuira pa moraju doći iz hrane.

Minerali potječu od stijenja, zemlje ili vode. Možete ih unijeti u organizam direktno iz okoliša ili životinje koja je jela određenu biljku.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu

Smjernice od strane stručnjaka kažu kako bi u danu trebali unijeti minimalnu količinu vitamina i ključnih minerala.  Najbolji je način da osigurate dovoljan unos kvalitetna i zdrava prehrana, a to uključuje puno voća i povrća, žitarica, proteina i mliječnih proizvoda.

NAJBOLJI PRIRODNI IZVORI VITAMINA:

 • B-1: šunka, mlijeko soje, lubenica
 • B-2: mlijeko, jogurt, sir, žitarice i pahuljice
 • B-3: meso, puretina i piletina, riba, žitarice, gljive, krumpir
 • B-5: piletina, žitarice, brokula, avokado, gljive
 • B-6: meso, riba, tofu, banane, soja
 • B-7: žitarice, jaja, riba
 • B-9: šparoge, špinat, brokula, slanutak, sok od naranče
 • B-12: meso, piletina i puretina, riva, mlijeko, sir
 • Vitamin C: citrusno voće, brokula, paprike, špinat, jagode, rajčica
 • Vitamin A: govedina, jetrica, jaja, škampi, riba, krumpir, bundeva, špinat, mango
 • Vitamin D: masna riba, mlijeko
 • Vitamin E: ulja, zeleno povrće, žitarice, orasi
 • Vitamin K: kelj, jaja, mlijeko, špinat, brokula

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo