Zdravlje

Zdravlje

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu

Foto: Shutterstock

Nutricionisti otkrivaju što to treba uključiti u prehranu kako biste pobijedili kroničnu bol i spriječili upalne procese.

Kronična bol se definira kao bol u tijelu koja traje dulje od 3 mjeseca, a može se javljati ponekad i bilo gdje u tijelu. Kronična bol može voditi do drugih zdravstvenih problema ali i otežati svaki san ali i dan. 

Ono što vam se možda čini kao nerješiva situacija, može se prekinuti, a samo male promjene u životu mogu značiti puno. Uz tjelesnu aktivnost i kvalitetan san, prehrana je jednako važna. Nutricionist Sydney Greene otkriva što se može učiniti za život bez puno boli. 

Dodajte više zdravih masnoća obrocima 

Kada su u pitanju masti, nisu sve tako loše, a neke su i potrebne kako bismo zaštitili zdravlje. Greene ističe kao najvažnije omega-3 masne kiseline, a neke od namirnica u kojima ih možete pronaći su masna riba, sjemenke i orasi. 

“Omega-3 pomaže kod održavanja zdravog imunološkog sustava”, dodaje nutricionist, a prema rezultatima istraživanja koja su objavljena u magazinu Molekular Sciences, omega 3 masne kiseline su povezane s jakim imunološkim sustavom, pa ih valja uključiti u prehranu. 

Ovih 10 namirnica čuva zdravlje jetre – uključite ih u prehranu!

Povećajte unos zelenog lisnatog povrća 

Green pojašnjava kako je zeleno lisnato povrće puno minerala magnezija. Upravo magnezij može pomoći kod smirivanja grčeva, upalnih procesa i boli koja nastaje kao rezultat oštećenja živaca. Tamno lisnato povrće, poput špinata i kelja, sadrže pravo bogatstvo antioksidanta a i poznati su po svojim protuupalnim svojstvima – beta karotenima. 

U maloj studiji objavljenoj u magazinu American Journal od Lifestyle Medicine stoji kako razina markera upala se smanjuju i to za 400 posto u 6 mjeseci kod osoba koje su uključile velike količine zelenog lisnatog povrća u prehranu. 

Jedite u bojama 

Pritom ne mislimo na šarene bombone već na namirnice koje će vam pomoći kod smirivanja kronične boli, a to je voće i povrće. “Konzumacijom voća i povrća raznih boja unosite brojne polifenole i antioksidante koji će se boriti protiv upala”, navodi Green. Prema pisanju Mayo klinike, upravo će konzumacija ovih namirnica i spriječiti upalne procese ali i smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca i dijabetesa. Isto tako mogu ojačati imunološki sustav i vid. 

Muči vas zatvor i tako već danima? Postoje jednostavna rješenja koja će pružiti olakšanje

Smanjite unos alkohola 

“Iako čaša vina može trenutno ugasiti bol, dugoročno će samo povećati razinu boli. Pretjerana konzumacija alkohola će sigurno povećati šanse da će doći do upalnih procesa u tijelu”, ističe Greene. Ispijanje alkohola se dakle smatra jako lošom navikom ako želite život bez boli. 

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo