Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovih 10 namirnica čuva zdravlje jetre – uključite ih u prehranu!

Shutterstock

Za zdravu jetru i zdravo tijelo najvažnija je pravilna prehrana pa je dobro odabrati prave namirnice za svaki obrok.

Glavni neprijatelji jetre su masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi. Možda ste zaboravili ali jetra je jedan od najvažnijih pročistača u ljudskom tijelu i ujedno naš najveći unutarnji organ koji je odgovoran za više od 500 vitalnih funkcija. Kako bi zaštitili zdravlje ovog važnog organa, namirnice birajte pametno, a donosimo popis najboljih. 

1. Bobičasto voće

Voće poput jagoda ili borovnica nije samo iznimno ukusno već su u pitanju namirnice koje organizam jako voli. Pripadaju grupi super-namirnica jer su bogate nutrijentima i antioksidantima koji čuvaju zdravlje jetre. 

2. Zeleni čaj 

Zeleni čaj se spominje kad god je u pitanju dobro zdravlje jer je pun sastojaka koji gode organizmu. Mnoge su studije pokazale kako je svakodnevna konzumacija zelenog čaja odličan način za poboljšanje zdravlja srca, a može utjecati na smanjenje oksidativnog stresa i otpada koji se nalazi u jetri. 

3. Zeleno lisnato povrće 

Zeleno lisnato povrće uvijek treba imati mjesto na vašem tanjuru. Ovaj supernamirnica je puna nutrijenata koji će štiti zdravlje. Oni i pomažu povećati razinu enzima koji djeluju kao čistači jetre. 

10 simptoma koji mogu upućivati na rak jetre i koje ne treba ignoririrati

4. Kava 

Kava je zdrava namirnica, naravno ako se koristi umjereno. Za razliku od brojnih zaslađenih napitaka, kava podržava dobro zdravlje jetre jer može utjecati na smanjenje rizika od razvoja kronične bolesti jetre, raka jetre, ciroze i ostalih bolesti i stanja. 

5. Đumbir 

Đumbir je stoljećima popularna namirnica za zdravlje, a uz kurkumu se na istoku smatra izvorom dobrobiti za zdravlje. Đumbir pruža enzime koji će pomoći da se iz jetre očite toksini. 

6. Orašasti plodovi 

I ovo su namirnice koje pripadaju grupi superhrane, a u sebi sadrže brojne nutrijente koji će pomoći pravilnom funkcioniranju jetre. Prehrana bogata ovim namirnicama može smanjiti rizik od razvoja nealkoholne bolesti jetre. 

7. Citrusno voće 

Tu je posebno važno spomenuti limun, naranču i limetu koje sadrže puno vitamina C koji potiče rad jetre i pretvara toksine u supstance koje se lakše rastvore u vodi; 

8. Cikla 

Cikla se s razlogom smatra supernamirnicom radi bogatstva nutrijenata i dobrobiti za zdravlje. Ona je puna betalaina koji je antioksidant i koji povećava proizvodnju enzima za detoksifikaciju, a oni će čuvati zdravlje jetre. 

Ako vas muči masna jetra, mijenjajte samo jednu naviku u prehrani

9. Maslinovo ulje 

U pitanju je popularna namirnica koja je odlična zamjena za mnoga biljna ulja, a trebalo bi ga uvrstiti u prehranu svakog dana kako bi se smanjio postotak masnoće u jetri. 

10. Kurkuma 

Kurkuma je poznata diljem svijeta kao supernamirnica jer ima jako dobar utjecaj na tijelo. Bogat je antioksidantima i protuupalnim svojstvima te štiti od razvoja nekih bolesti ali i jača imunitet. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo