Naučite prebroditi najčešće zimske bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Naučite prebroditi najčešće zimske bolesti

Gotovo nezaobilazne bolesti u zimskom razdoblju respiratorne su infekcije, u većini slučajeva prouzročene različitim vrstama virusa.

Najčešća je takozvana obična prehlada čiji su simptomi kihanje, začepljen nos, curenje iz nosa, suhoća i peckanje u grlu, promuklost, kašalj, blaža vrućica, glavobolja, malaksalost… Prehlada spontano prolazi za nekoliko dana, no može potrajati i dulje ako je bez odmora “nosite” na posao ili imate oslabljen imunitet – primjerice, zbog strogih dijeta, kroničnih bolesti, pušenja…

Prirodni lijekovi za upalu grla koji odmah pomažu

Zbog oslabljenog imuniteta prehlada se može “zakomplicirati” u upalu grla, uha ili sinusa te bronhitis i upalu pluća.

Komplikacije su znatno češće kod gripe čiji su početni simptomi u pravilu jači nego simptomi prehlade: visoka temperatura, jaka glavobolja te bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost i osjećaj nemoći, a može se pojaviti povraćanje i proljev.

Gripu ne treba shvaćati olako – riječ je o težoj virusnoj infekciji koja, ako se ne liječi, može izazvati srčane tegobe, pa su doista opravdani bakini savjeti da gripu treba “preležati”.

Kako se zaštititi

  • Virusne respiratorne infekcije prenose se kapljičnim putem, ali i preko ruku. Stoga je redovito pranje ruku prva linija obrane! Uz nužnu osnovnu higijenu, perite ruke nakon svakog boravka izvan kuće/posla.
  • Redovito provjetravajte prostor u kojemu boravite, nemojte ga pregrijavati i onečišćivati duhanskim dimom.
  • Pravilno se odjenite tako da vam ne bude hladno, ali ni jako toplo da se ne biste znojili. Na hladnoći nosite kapu jer se preko glave gubi mnogo tjelesne topline.
  • Prehlada i gripa su virusne infekcije za koje nema specifičnog lijeka nego je potrebno mirovanje, uzimanje dovoljno tekućine te uzimanje sredstava za sniženje temperature i ublažavanje bolova. Dakle, ne liječe se antibioticima! Njih će propisati liječnik samo ako dođe do takozvane sekundarne bakterijske infekcije poput upale grla, sinusa, uha, pluća…
  • Protiv gripe se možete preventivno cijepiti, što se osobito preporučuje kroničnim osobama i onima starije životne dobi.
  • Lijekove za ublažavanje bolova valja uzimati umjereno, u skladu s uputama koje su navedene na pakiranju. Isto vrijedi za kapi za nos, lijekove za iskašljavanje, vitamine, pastile za grlo… Posebno budite oprezni s lijekovima koji brzo suzbijaju simptome jake prehlade i gripe jer vam se može dogoditi privremeno poboljšanje, a potom bolest može “izbiti” u još jačem obliku.
  • Ako bolest traje nekoliko dana bez poboljšanja ili se simptomi pojačavaju, potražite liječničku pomoć.
  • Pušenje otežava oporavak od respiratornih infekcija i povećava rizik od komplikacija.
  • Uzimajte mnogo tekućine (najbolji je prirodni čaj bez šećera) i prirodnih namirnica poput meda, propolisa, voća i povrća.  

Čaj i sirup od lovora odlično pomažu protiv kašlja i grlobolje

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo