Zdravlje

Zdravlje

Ne diraj lava (ženu) dok spava!

Supruge koje ne mogu spavati bit će sklonije izražavanju stresa, bit će iziritirane i iskomunicirat će svoje osjećaje.

Američki su istraživači analizirali obrasce spavanja 35 mladih i zdravih bračnih parova deset noći za redom, koristeći neinvazivne senzore kojima su pratili cikluse odmora i aktivnosti mozga. Istovremeno, ispitanici su vodili dnevnik bračnih interakcija u koji su ocjenjivali jesu li one bile pozitivne (osjećali su potporu i brigu) ili negativne (osjećali su se ignorirano ili su bili kritizirani).

Problemi sa spavanjem vode problemima u braku

Ispitanice koje nisu lako mogle zaspati započele bi tenzije drugi dan u većoj mjeri nego što bi se pozitivno odnosile prema partneru. S druge strane, ako su muškarci imali problema s počinkom, tada nije bilo nikakvih promjena u odnosu sljedeći dan.

“Općenito, žene se više izražavaju i u pozadini su emocionalne klime veze. Supruge koje ne mogu spavati bit će sklonije izražavanju stresa, bit će iziritirane i iskomunicirat će svoje osjećaje”, objasnila je Wendy Troxel, profesorica psihijatrije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Puttsburghu, voditeljica studije. S druge strane, muškarci su skloniji zatomljavanju osjećaja te nisu toliko svjesni promjena koje se događaju oko njih.

Iako problemi sa snom supruge mogu ostaviti negativne posljedice na odnose u braku, drugi problemi između partnera mogu rezultirati nesanicom, povremenim buđenjem tijekom noći i nedovoljnim dubokim snom (koji je izraženiji kod žena), tvrde stručnjaci.

“Individualno, ima smisla da nećete funkcionirati najbolje ako patite zbog manjka sna, no postoji šokantno malo podataka na koji način ovo utječe na brak. To je klinički proces koji se može parovima uvući pod kožu i izbaciti ih na negativnu putanju kada je u pitanju mentalno zdravlje i blagostanje. Potrebno je klinički pristupiti problemima sa snom i možda započeti s bračnim savjetovanjem ako su se javili problemi u vezi”, savjetovala je voditeljica studije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo