Zdravlje

Zdravlje

Nema razloga za brigu ako oko titra!

Titranje je oka je pojava koja najčešće nastaje zbog neispavanosti i unosa prevelike količine kofeina.

Titranje oka je vrlo iritantna pojava, koja, iako rijetko bude vidljiva, ostavlja neugodan osjećaj. Također, radi se o pojavi koja je vrlo česta, a naziva se još i miokimija.

Stručno se naziva miokimija i označava malena spontana grčenja mišića vjeđa. Pretežno se javlja na donjim vjeđama, a nerijetko i na gornjima. Najčešće prođe “samo od sebe” ili nakon što se ukloni uzrok koji je doveo do iritacije mišića – istaknuo je Adrian Lukenda, dr. med., spec. oftalmologije.

Kao glavne uzročnike titranja oka, naveo je dugotrajni napor očiju, te stres i umor, a dodatni uzročnici mogu biti i kofein, alkohol, suhe oči i manjak balansa hranidbenih tvari ili elektrolita, alergije i slično.

Osim toga, uzročnik može biti i povećanje dioptrije, odnosno potreba za naočalama. Također, dugotrajno gledanje u računalo može biti uzročnik titraja. 

Ako pokušate riješiti sve uzročnike, a titranje mišića se i dalje nastavi, potrebno je posjetiti oftalmologa ili neurologa kako bi se ustvrdio pravi razlog titranja, a to može biti blefarospazma, odnosno sindrom kod kojeg dolazi do naglog zatvaranja vjeđe, tj. do nekontoliranog stiskanja vjeđa što se najčešće liječi botoxom. Također, može doći do spazme jedne strane lice, Meige sindroma ili neka druge neuorološke bolesti.

Da se radi o ozbiljnijem sindromu prepoznat ćete ako dođe do titranja drugih mišića na licu, crvenila vjeđa i oka ili natečenosti. 

Kod titranja oka zbog umora ili drugih “lakših” uzroka, nema lijeka, već se preporuča odmor ili kod suhih očiju, korištenje kapi umjetnih suza. 

Pročitajte koji prirodni oblozi smiruju nadraženost i upale očiju, te kako zaštiti oči od utjecaja računala

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo