Zdravlje

Zdravlje

Nepisana pravila bračnog uspjeha

Oni kvalitetno provode zajedničko vrijeme, znaju koje bitke voditi, a koje nisu vrijedne pažnje, ne kritiziraju partnerovu obitelj i jedno su drugome na prvom mjestu. Pridržavate li se i vi ovih nepisanih pravila bračnog uspjeha?

Vjernost partneru i podrška u dobrim i lošim vremenima – ovo su bračna pravila koja su svima poznata. No, iskusni parovi također znaju kako postoje neka nepisana pravila važna za uspjeh braka – pravila uz koja se lakše podnose loša razdoblja, a doprinose rastu partnera pjedinačno i kao tim.

Znate li koja nepisana pravila slijede uspješni parovi?

Ne kritiziraju partnerove prijatelje i obitelj

Vašu obitelj smijete kritizirati samo vi i nitko drugi – dakle, vaš partner također ne smije imati komentare na vama drage osobe. Zato biste i sami trebali biti oprezni s ocjenama partnerovih prijatelja i obitelji. Ako je on nezadovoljan njima, budite uz njega kao savjetnik i prijatelj, ali ne kao podrška u negativnim ocjenama.

Neželjene savjete drže za sebe

Budite podrška i saslušajte partnerove probleme, ali probajte izbjeći “sveznajući” pristup. Savjet dajemo kada pokušavamo pomoći, no kada nudimo previše “ja bih to ovako” stavova možemo djelovati kao kritičar. Umjesto toga, partneru radije dajte prostor da sam odluči i stekne pouzdanje kroz pokušaje i pogreške – isti tretman zahtijevajte i od njega. Ono što je doista bitno u vezi je da partnera činite sretnim, a ne da stvari uvijek napravite “na pravi način”. 

Znaju kada prepustiti glavnu riječ

Uvijek se brinete za suđe ili rublje, jer vam se ne sviđa kako partner to radi? Financije uzimate u svoje ruke jer mislite da on neće biti toliko oprezan? Prestanite s ovakvim navikama jer se vrlo lako možete zasititi uloge u kojoj sve leži na vašim leđima. Umjesto toga, sretni parovi pitaju partnera za savjet ili zatraže pomoć. Tako djeluju kao tim – i to uspješan tim.

Ne vraćaju se na stare argumente

Svađe se ponavljaju jer parovi često ne riješe problem do kraja. Nesuglasice koje se gomilaju dok ne prerastu u veliki okršaj mogu imati kobne posljedice na brak. Zato je važno o problemu razgovarati kada se događa i zajednički postići rješenje. 

Biraju bitke

Uspješni parovi znaju koje su im stvati važne, a koje nisu i zbog njih se ne vrijedi svađati. Ako vam nešto jako smeta, recite to partneru i raspravite. I imajte na umu da njegove navike nisu namjeran plan da vas izludi, već vjerojatno nije svjestan kako djeluju na vas. Ponekad je i jednostavna zamolba, poput “molim te, pokupi odjeću iz kemijske čistionice na povratku kući”, bolja od ljutnje jer se on nije ponudio pomoći.

“Isključe se”

Ako ste usredotočeni na neke druge tekuće probleme, poput posla, vaš se partner može osjetiti nevažno i zaboravljeno. Neka vam vrijeme provedeno s njim bude prioritet – makar to značilo isključivanje telefonske linije iza određenog sata ili vikend bez interneta.

Jedno su drugome na prvom mjestu!

Pripazite na vanjske, negativne utjecaje koji ometaju vašu pozornost i zahtijevaju od vas dodatan angažman – primjerice poslovne obveze ili posesivne prijatelje. Sretni parovi svađaju se jednako kao i oni koji se razvode, no oni znaju kako svađu okrenuti u svoju korist i zajedničkim snagama riješiti problem – postavljaju čvrste granice oko sebe i ne dopuštaju vanjskim faktorima da ometaju uspjeh veze.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo