Nepoznata kožna bolest glasnog odjeka: Hidradenitis suppurativa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nepoznata kožna bolest glasnog odjeka: Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa (acne inversa, gnojni hidradenitis) ili jednostavno HS, bolest je o kojoj ne slušamo i ne čitamo često, iako je češća nego što mislimo.

Procijenjeno je da HS pogađa između jedan i četiri posto populacije. Osobe koje boluju od HS-a suočavaju se s opetovanim izbijanjem upalnih kožnih promjena, poput „prištića“, bolnih „kvrga ili čvorova“, „uraslih dlaka“ ili apscesa na područjima tijela bogatim apokrinim žlijezdama, gdje je izraženiji kontakt kože o kožu, odnosno najjače trenje.

U spomenuta područja spadaju pazusi, stražnjica, dojke, prepone, bedra, dijelovi genitalne i perianalne regije, no i neka druga, rjeđe zahvaćena područja. Bolne HS kožne lezije mogu biti ispunjene gnojnom ili sukrvavom tekućinom neugodnog mirisa, koja može samo odjednom iscuriti ako dođe do spontanog pucanja upalnih područja.

Bolest je u takvom stadiju često pogrešno dijagnosticirana kao infekcija kože ili potkožja (folikulitis, furunkul). Nakon što upalne promjene zacijele, nastaju ožiljci i „kanali“ koji neprestano cure i vlaže. Zbog svog kroničnog tijeka, HS se najčešće pogoršava s vremenom i izrazito utječe na svakodnevni život oboljelih. Neprepoznavanje bolesti dovodi do kasnog uvođenja odgovarajuće terapije, što dovodi do pogoršanja tijeka bolesti i dugoročnih posljedica.

HS počinje u periodu između puberteta i mlađe odrasle dobi, gotovo nikada nakon četrdesete godine života. Bolest je i do tri puta češća kod žena, u usporedbi s muškarcima, te su njeni simptomi obično manje izraženi s pojavom menopauze, što ukazuje na hormonalni utjecaj u nastanku bolesti. Također, postoje snažni dokazi utjecaja genetike, s obzirom da je bolest nasljedna u trećine oboljelih, no i faktora kao što su stres, prekomjerna toplina i i vlažnost (znojenje), pretilost, prehrana i pušenje koji ne samo utječu samo na nastanak, već i na ozbiljnost bolesti.

Što je točno HS i kako nastaje?

Uzrok HS-a do danas nije u potpunosti razjašnjen. HS je kožna bolest, ali i bolest usko povezana s imunološkim sustavom. Nije u potpunosti razjašnjeno zašto neki ljudi obolijevaju od ove bolesti, no pretpostavlja se da upalne promjene nastaju u područjima kože gdje je onemogućena normalna drenaža dlačnih folikula. Pojednostavljeno, HS nastaje na ranije spomenutim kožnim regijama, gdje žlijezde u i oko dlačnog folikula postaju začepljene te potom pucaju i potaknu pretjerani upalni odgovor imunološkog sustava, koji dovodi do nastanka upalnih čvorića, apscesa, drenirajućih fistula i u konačnici stvaranja ožiljaka.

Koji su simptomi HS-a?

HS je u svojim blažim kliničkim prezentacijama i ranom stadiju bolesti karakteriziran pojedinačnim ili brojnijim bolnim, upalnim dubokim čvorovima, koji mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci te opetovano nastajati na istim mjestima (stadij I po Hurley klasifikaciji težine bolesti).

Napredovanjem upale dolazi do stvaranja apscesa, koji se mogu spontano drenirati na površinu kože uz gnojni ili serozno-hemoragični iscjedak, što dovodi do olakšanja boli. Napredovanjem i dugotrajnošću upalnih lezija dolazi do stvaranja sinus traktova, drenirajućih fistula te ožiljkavanja uz široko zahvaćanje kožnih regija (Hurley II i III).

Uz prisutnost ranije navedenih tipičnih lezija na tipičnim lokalizacijama, u prilog HS govore i recidivirajuće netipične upalne lezije na tipičnim lezijama (folikulitis, komedoni), tipične lezije na netipičnim mjestima (ektopični HS), pilonidalni sinus te teži oblici akne u anamnezi.

Dijagnozu HS-a postavlja liječnik na temelju kliničke slike prilikom pregleda, a ista se potvrđuje na temelju simptoma, znakova i povijest bolesti prema točno definiranim kriterijima.

Koje su moguće komplikacije i posljedice HS-a?

Kronična i klinički teška bolest dovodi do brojnih komplikacija, kao što su superinfekcije kože i mekih tkiva, ali i brojne druge sistemske i lokalne komplikacije, od kojih osobno za bolesnike bol i nastajanje ožiljaka predstavljaju neke od većih problema, poglavito zbog ograničenosti opsega pokreta.

HS i kvaliteta života bolesnika

HS je jedna od najtežih, kroničnih, dermatoloških bolesti, koja ima snažan negativan utjecaj na kvalitetu života oboljelih. Zbog kronično-recidivirajućeg tijeka bolesti, boli, neugodnog mirisa, potrebe za čestim mijenjanjem obloga, dugotrajnog i vremenski zahtjevnog liječenja, nelagode i srama, HS izrazito negativno utječe na kvalitetu života bolesnika i, gotovo u pravilu, dovodi do raznih psiholoških tegoba. Poznato je da se bolesnici s HS-om često izoliraju od okoline te da, radi fizičkih manifestacija bolesti, svakodnevno socijalno teško funkcioniraju, kako unutar zajednice tako i na radnom mjestu.

Bitno je za naglasiti kako HS nije zarazna bolest i kako ne nastaje zbog loše higijene pojedinaca. Globalno rečeno, smatra se da je prevalencija HS-a otprilike 1 bolesnik na 100 osoba, ubrajajući i bolesnike koji boluju od blagog oblika bolesti, iz čega možemo zaključiti da je bolest zapravo relativno česta. No, bolesnici zbog nelagode i srama rijetko traže stručnu medicinsku pomoć, a ako ju i zatraže HS nerijetko ostane neprepoznat, pogrešno dijagnosticiran ili neadekvatno liječen.

Kako se HS liječi i može li se izliječiti?

HS se ne može izliječiti, ali pravodobnim početkom liječenja odgovarajućom terapijom, može se postići neaktivno stanje bolesti i značajno smanjiti znakovi i simptomi bolesti, prevenirati nastanak novih upalnih kožnih lezija, kao i prevenirati nastanak akutnih te kroničnih komplikacija bolesti, poput razvoja planocelularnog karcinoma. S obzirom na prirodu bolesti, proces liječenja je dugotrajan i zahtjevan te iziskuje zajednički i koordinirani interdisciplinarni pristup liječnika različitih specijalnosti od kojih vodeću ulogu imaju dermatolozi i kirurzi.

Liječenje je prilagođeno individualno svakom pacijentu s obzirom na težinu, lokalizaciju i opsežnost kožnih promjena te kronicitet. Liječenje HS-a kombinacija je terapije i kirurškog liječenja. Osim same lokalne terapije i zbrinjavanja rana, danas je naglasak liječenja na sistemskim protuupalnim lijekovima, antibioticima, biološkoj terapiji te, ovisno o kliničkoj slici, kirurškim metodama.

Iznimno je bitno naglasiti važnost provođenja općih mjera od strane samog bolenika, što uključuje:

  • Gubitak tjelesne težine i prestanak pušenja (ako je primjenjivo)
  • Pranje blagim sredstvima – sindetima, antiseptički pripravcima
  • Primjena odgovarajućih neadhezivnih obloga u slučaju aktivne sekrecije
  • Izbjegavanje tijesne i iritirajuće odjeće, nositi komotniju pamučnu odjeću
  • Izbjegavanje depilacije zahvaćenih regija britvicama
  • Održavanje kože suhom i rashlađenom
  • Kontrola stresa

Poruka za pacijente

HS je kronično stanje, koje uz pojave na koži, može biti popraćeno raznim drugim imunološkim i metaboličkim poremećajima. Bolest se za sada, unatoč aktivnom kliničkom i istraživačkom radu, ne može izliječiti, no bitno je naglasiti važnost pravodobnog postavljanja dijagnoze i na vrijeme započetog adekvatnog liječenja od strane nadležnog liječnika. Također, pridržavanje terapijskih uputa, kao i opće mjere, usmjerene mogu doprinijeti prevenciji nastanka recidiva HS-a. U slučaju da imate ili vjerujete da bolujete od HS-a, zakažite pregled kod specijalista dermatologa te potražite dodatne informacije o bolesti na www.hsonline.com.hr ili priključivanjem jednoj od grupa potpore osobama oboljelima od HS-a.

Tekst: Anamaria Balić, dr.med., Klinika za dermatologiju i venerologiju, KBC Zagreb

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo