Zdravlje

Zdravlje

Nepušači, klonite se dima cigarete

Svjetska zdravstvena organizacija posebno je zabrinuta zbog brojke od 165 tisuća djece koja umiru od posljedica dima cigarete svake godine. Djeca čiji roditelji puše imaju veći rizik od infekcije uha, upale pluća, bronhitisa i astme.

Znanstvenici procjenjuju da pasivno pušenje uzrokuje oko 379.000 smrtnih slućajeva od srčanog udara, 165.000 od bolesti dišnih putova, 36.900 od astme i 21.400 smrtnih slučajeva od raka pluća. Analizirajući podatke 192 zemlje svijeta, istraživači su saznali da je čak 40 posto djece pod utjecajem pasivnog pušenja. 

Voditelj studije, Armando Peruga, smatra da se procijenjenih 603.000 smrtnih slučajeva zbog pasivnog pušenja mora dodati brojci od pet milijuna, koje aktivno pušenje uzrokuje svake godine.

Voditelj studije i kolege smatraju da su stanovnici Europe i Azije najčešće izloženi dimu cigarete. Najniža stopa je u Americi i Africi.

Pasivno pušenje najviše negativnog utjecaja ima na žene, ubija otprilike 281.000 ženu godišnje. U pojedinim dijelovima svijeta žene imaju 50 posto veće šanse da će biti u društvu pušaća nego muškarci.

Znanstvenici smatraju da se roditelji moraju bolje informirati o negativnim posljedicama pasivnog pušenja. Edukacija bi mogli utjecati na prestanak pušenja u vlastitim domovima.

A. A.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo