Zdravlje

Zdravlje

Nestaju predrasude o laserskoj korekciji vida

Sve je manje predrasuda vezanih uz lasersko uklanjanje dioptrije. U Hrvatskoj su se tom zahvatu podvrgnuli deseci tisuća ljudi i svi su složni u ocjeni da je riječ o operaciji koja mijenja život.

“Riječ je o kratkoj, sigurnoj i bezbolnoj operaciji“, naglašava dr. sc. Nadežda Bilić iz Poliklinike Bilić Vision u Zagrebu, vodeća stručnjakinja za refraktivnu kirurgiju u Hrvatskoj. “Uspješnost zahvata metodom LASIK je iznad 99 posto“, istaknula je dr. sc. Bilić i navela čega se sve zainteresirani za lasersku korekciju vida trebaju pridržavati.

Najčešće zablude o laserskom skidanju dioptrije​

Svakom zahvatu treba prethoditi detaljan oftalmološki pregled, a osobe koje se žele podvrgnuti operaciji, trebaju imati navršenih 18 godina te zdrave oči, tj. ne smiju imati oboljenja mrežnice, ožiljke na rožnici, glaukom i druge očne bolesti.

dr.sc. Nadežda Bilić

Operaciji mogu pristupiti osobe koje imaju sljedeće poteškoće s vidom:

  • kratkovidnost do -10 D
  • dalekovidnost do + 5 D
  • astigmatizam do 5 Dcyl

Operacija traje između deset i 15 minuta po oku, a laserom upravlja liječnik za računalom što jamči savršenu preciznost.

Tijekom operacije metodom LASIK najčešće se operiraju oba oka. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji pomoću očnih kapi.

Nakon operacije pacijent mirno može otići kući. Vožnji i poslu može se vratiti već nakon dva dana. Tjedan dana treba redovito kapati antibiotike, a umjetne suze šest mjeseci. Povratak normalnim životnim aktivnostima i sportu u pravilu slijedi dva tjedna nakon operacije. Ostatak života čak 90 posto operiranih nema nikakvih problema s dioptrijom.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo