Neugodna tegoba: Gljivična infekcija noktiju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Neugodna tegoba: Gljivična infekcija noktiju

Gljivična infekcija noktiju ili onihomikoza, uz to što predstavlja estetski problem, može biti i bolna te nelagodna. Ova neugodna tegoba zahvaća pet posto opće populacije i predstavlja polovicu svih bolesti noktiju u odraslih osoba.

“Najčešće se javlja u osoba starijih od 30 godina, češće u muškaraca nego u žena, a javlja se vrlo često i kod dijabetičara, sportaša (pogotovo plivača), u osoba s oslabljenim imunitetom, lošijom cirkulacijom ili kod onih koji imaju psorijazu nokta, ali i kod ljudi s nasljednom sklonošću razvoju gljivične infekcije.

“Gljivična infekcija nokta može zahvatiti distalni (donji), proksimalni (gornji) dio nokta ili cijeli nokat. Promjene se u početku najčešće manifestiraju kao promjena boje nokta. Nokat dobiva žućkastu boju, ispod nokta se nakuplja mrvičasti sadržaj neugodna mirisa, nokatna ploča postaje zadebljana ili se odvaja od nokatnog ležišta, rubovi nokta urastu u okolno tkivo, što može dovesti do nastanka sporo cijelećih defekata kože, posebice u dijabetičara. Ovi defekti kože mogu biti ulazno mjesto sekundarne bakterijske infekcije”, upozorava dr.med. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Manola.

Nove metode liječenja gljivične infekcije

I dok se prije nekoliko godina onihomikoza liječila sistemskom terapijom, odnosno lijekovima te primjenom lakova za nokte koji sadrže lijek za liječenje gljivične infekcije, oboljeli odnedavno imaju mogućnost liječenja i laserskom terapijom.

“Dugogodišnje iskustvo pokazalo je nedostatke sistemske terapije koja je bila “zlatni standard” u liječenju ovih infekcija, u prvom redu zbog potrebe dugotrajnog uzimanja lijeka (>od 6 mjeseci), mogućeg štetnog djelovanja lijeka na jetru, interakcije s drugim lijekovima i povrata gljivične infekcije prestankom uzimanja lijeka. Liječenje primjenom lakova za nokte traje od šest do osam mjeseci. Da bi se postigao zadovoljavajući uspjeh, potrebna je svakodnevna primjena laka uz redovito brušenje površine nokta. Terapija traje tri mjeseca do godinu dana, ovisno o dobi i površini nokta koja je zahvaćena gljivičnom infekcijom”,  objašnjava doktorica Manola.

Upravo zbog nezadovoljstva ovim tretmanima, napominje Ivana Manola, znanstvenici su krenuli u potragu za novim, neškodljivim i učinkovitim oblikom liječenja.

“Imajući na umu da gljive ne podnose temperature veće od 55 Celzijusovih stupnjeva, pokrenuli su znanstvena istraživanja u kojima je ispitivan termički učinak tretmana laserom na gljivičnu infekciju nokta. Najučinkovitijim laserom koji zadovoljava potrebne kriterije pokazao se Nd:YAG laser. Njegove zrake prodiru kroz nokatnu ploču i zagrijavaju tkivo u ležištu nokta do temperature od 50 do 55 Celzijusovih stupnjeva koja je smrtonosna za gljive”,  ističe liječnica i naglašava da tretman ne oštećuje sam nokat, a zahvat je bezbolan i provodi se bez anestezije.

Obično je potrebno od tri do osam tretmana u razmacima od četiri do šest tjedana, a tijekom tretmana laserom preporučuje se da osobe koje imaju dokazanu gljivičnu infekciju stopala primjenjuju cijelo vrijeme terapije kreme s protugljivičnim djelovanjem jer se neliječena gljivična infekcija stopala može prenijeti i ponovno inficirati nokat.

Gotovo 34 posto dijabetičara ima onihomikozu. Ova skupina pacijenata ujedno ima i veću vjerojatnost nastanka komplikacija. Infekcija noktiju gljivama iz roda dermatofita može uzrokovati zadebljanje nokatne ploče, nastanak oštrih, debelih rubova koji mogu ozljeđivati kožu oko nokta stvarajući rane koje ne zacjeljuju. To ujedno može biti i ulazno mjesto za bakterijsku infekciju (sepsu). U odraslih nokat sporije raste, što pogoduje nastanku gljivične infekcije.

Nokti nogu znatno su češće zahvaćeni od noktiju ruku

Uzrok je tome sporiji rast noktiju nogu, povećana izloženost gljivama u području nogu, povećana vjerojatnost nastanka traume. Atletsko stopalo, odnosno gljivična infekcija stopala nerijetko prethodi nastanku gljivične infekcije nokta i uočena je u 30% pacijenata s gljivičnom infekcijom nokta. Smatra se da gljivična infekcija nokta započinje infekcijom stopala koja se širi na ležište nokta ili tzv. nokatni krevet, a potom na sam nokat. Infekcija češće pogađa osobe koje se koriste zajedničkim prostorima, primjerice bazenima, saunama, teretanama, tuševima i svlačionicama u sportskim objektima. U većini slučajeva početna infekcija kože stopala neprimjetna je i traje nekoliko mjeseci ili godina prije nego što se pojave znaci gljivične infekcije nokta. Drugi mogući scenarij nastanka gljivične infekcije nokta jest direktna infekcija kod pedikera ili kada osobe same rabe inficirani pribor za pedikuru.

Foto: Shutterstock

Maja Posavec

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo