Njega kože nakon ljeta - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Njega kože nakon ljeta

Iako možda imamo dojam da koži najviše njege treba tijekom i nakon zimskih mjeseci, zapravo je ljeto godišnje doba koje ju najviše oštećuje.

Sunce, ne samo zbog vrućine, već prvenstveno zbog UV zraka koje prodiru kroz kožu ostavljajući za sobom trajna oštećenja, glavni je krivac za izgled i stanje kože nakon ljeta. Kad tomu još pridodamo utjecaj mora, vjetra, vrućine, vlage

Suhoća kože se može lako riješiti

Posljedice su vidljive na koži cijelog tijela, ali ipak najviše na koži lica, vrata i dekoltea. Koža je suha, naborana, gruba,često nejednakomjerno pigmentirana, ljuska se – izgleda starije i nenjegovano.

Suhoća kože relativno se lako i brzo može riješiti pravilnim odabirom preparata za njegu kože. Važno je pritom koristiti hranjiva mlijeka, ne hidratantne losione za kožu, jer preparati s dominacijom vodene komponente mogu dodatno isušiti kožu.

Ono što nadoknađujemo nije samo voda, već i lipidi, pa je malo masniji preparat idealan. Pogođen omjer vodene i uljne komponente u bazi preparata uz dodatak ureje, ceramida, omega masnih kiselina – pun je pogodak. Prethodno je poželjno učiniti piling kako bi uklonili mrtve i dali prostora novim stanicama kože. Piling nije poželjno raditi prečesto, već jednom do dva puta tjedno jer u suprotnom možemo imati kontra-efekt. Obratiti pažnju treba i na preparate za tuširanje i kupanje; oni ne smiju pretjerano “odmastiti” i alkalizirati gornji sloj kože, moraju ga čuvati istovremeno uklanjajući nečistoće. Nije ih teško pronaći, kao takvi se i deklariraju.. Mi preferiramo sindete nad sapunima.

Korisno je zapamtiti da mlijeko za tijelo treba nanijeti odmah, odnosno u roku od tri minute nakon tuširanja (tzv. “pravilo 3 min.”). Na taj se način postiže optimalna hidratacija kože.

Oštećenja uzrokovana UV zrakama

Kompleksnije i teže je ispraviti oštećenja koja je u našoj koži napravio UV, poput oštećenja kolagenih i elastičnih vlakana tj “propadanja” veziva što za posljedicu ima gubitak tonusa kože i pojavu manjih ili većih bora. UV je krivac i za pojavu pigmentacija, zadnjih godina sve učestalijih nejednakomjernih pigmentacija kože, sunčevih pjega, melazme. Navedene se promjene mogu u velikoj mjeri ublažiti preventivno adekvatnom zaštitom od sunca, a već stvorene “popraviti” kozmeceuticima,u prvom redu antioksidansima, te profesionalnim tretmanima poput pilinga, mikrodermoabrazije, mezoterapije, ionto- i sonoforeze i dr.

Iako se možda čini opterećujuće, zapravo je vrlo malo potrebno da bi se koža održala zdravom i lijepom. No potrebno je izabrati pravu, djelotvornu kozmetiku (kozmeceutik!), što ne korelira nužno s cijenom preparata, a još manje s dobrim marketingom… Djelotvorni kozmeceutici obično su nenametljivi, samozatajni preparati, prepoznati od korisnika i struke, koji mogu biti i skuplji, ali to svakako i opravdavaju.

Profesionalnim tretmanima skraćuje se vrijeme oporavka kože, te postižu rezultati koje ne možemo dobiti (samo) upotrebom kozmeceutika. Ovisno o stanju kože potrebno ih je svega nekoliko ili više tijekom godine. Kombiniraju se ovisno o zahtjevima kože i upravo se kombinacijom različitih tretmana postižu najbolji rezultati.

I za kraj, napomenimo pregled madeža (ali i ostalih promjena kože!) nakon ljeta. Madeži osobito reagiraju na UV s obzirom da su građeni od pigmentnih stanica, pa bi ih nakon ljeta (čim malo izgubimo boju) trebalo dermatoskopski pregledati. Ukoliko se ustanovi da bi pojedini morali biti operirani, imamo ispred sebe cijelu zimu da to učinimo. Nemojmo zaboraviti da je riječ o malom zahvatu u lokalnoj anesteziji koji traje 5 minuta! Ne isplati se riskirati – zar ne?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo