Nutricionistica objasnila što i kako treba jesti u borbi protiv virusa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nutricionistica objasnila što i kako treba jesti u borbi protiv virusa

Foto: shuterstock

Tko danas želi živjeti kvalitetniji i zdraviji život dobro zna da je osnova za to briga o zdravlju i zdravim navikma koje nas svakodnevno čuvaju od raznih štetnih djelovanja iz okoliša kojima smo neprestano izloženi.

Nekoliko je stotina različitih virusa razvrstanih u brojne porodice, rodove i tipove koji izazivaju različita oboljenja, a najčešće se šire dišnim putem, probavnim izlučevinama, putem krvi i spolnim putem.

Hrana bogata nutrijentima

Zdrav organizam i jak imunološki sustav mogu se nositi s većinom virusnih infekcija, a da bismo pobijedili viruse može nam pomoći hrana bogata nutrijentima koji će povećati otpornost tijela i dovesti organizam u metaboličku ravnotežu.

6 razloga zašto ovih dana trebate jesti mladi luk, a od njega možete napraviti i palačinke!

Koštana srž, timus i limfni čvorovi te stanice i antitjela koja izlučuju B limfociti, T limfociti, NK- limfociti, fagociti čine naš imunološki sustav koji prepoznaje i odgovara na različite antigene s kojima se susrećemo. Specifičan i brz odgovor tijela na različite antigene štiti nas od negativnog djeloanja raznih patogena.

Kako bi očuvali funkcionalnost imunološkog sustava vrlo je važno što jedemo pa bismo trebali unositi što više svježih, raznolikih, ne prerađenih, sirovih namirnica poput sezonskog voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki bogatih antioksidansima, vitaminima, mineralima i elementima u tragovima.

Potrebno je održavati optimalnu i zdravu tjelesnu masu jer više znanstvenih istraživanja povezuje način prehrane s zdravstvenim statusom pa su u većem riziku od negativnog djelovanja patogena radi oslabljenog imunološkog sustava pothranjene osobe kao i osobe s prekomjernom tjelesnom masom.

Poznati saveznici imuniteta

U zaštiti organizma mogu nam pomoći i dobro nam poznati saveznici imuniteta poput češnjaka, đumbira, kadulje, echianacee, meda, matične mliječi i propolisa. Unosite dovoljno tekućine i izbjegavajte prekomjeran unos alkohola, kofeinskih napitaka i soli. Prestanite pušiti, budite tjelesno aktivni i boravite na svježem zraku te čuvajte sebe i druge pravilnom prehranom i adekvatnom higijenom

Proteini – gdje ih pronaći?

Za zdravlje imunološkog sustava od velike je važnosti adekvatan unos proteina. Aminokiselina histidin važna je za proizvodnju crvenih i bijelih krvnih stanica nužnih za imunitet, a štiti tijelo i od oštećenja usred djelovanja teških metala i zračenja. Lizin i treonin također jačaju imunološki sustav, a aminokiselina L-glutamin vrlo je važna upravo u sezoni prehlade, virusnih infekcija i gripe pa će kvalitetni izvori proteina poput malomasnog mesa, jaja, sirutke idrugih mliječni proizvoda, kao i mahunarki i grahorica bit odličan izvor ovih čuvara imuniteta.

Vitamin C potražite u ovim namirnicama

Nezaobilazan čuvar imunološkog sustava je vitamin C i namirnice bogate ovim vitaminom, a u zimskim mjesecima dobar su izvor svakako kiseli kupus, šipak, razni agrumi. Vitamin C je neophodan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i potiče aktivnost leukocita i povećanje razine interferona.

Ne znate što kuhati i čime zamijeniti pojedine namirnice? Šefica kuhinje daje odlične ideje

Pomaže u apsorpciji željeza vezanog za hemoglobin u eritrocitima. Znanastvena istraživanja potvrđuju činjenicu da nas Vitamin C štiti od oksidativnog stresa i utjeće na procese uklanjanja patogena, pomaže oporavak tkiva i smanjuje intenzitet prehlade i gripe te drugih virusnih i bakterijskih infekcija.

Probiotici djeluju kao barijera

Klinička istraživanja potvrđuju i velik značaj probiotičkih pripravaka širokog spektra različitih sojeva probiotičkih kultura koji štite i čuvaju gastrointestinalni sustav unutar kojeg se nalazi velik dio našeg imunološkog sustava.

Upravo će zdravlje i pravilno funkcioniranje probavnog sustava i zdrava mikroflora probavnog sustava bit barijera ulasku brojnih patogena u naš krvotok. Unos fermentiranih mliječnih proizvoda obogačenih probiotičkim kulturama posebice sojevima laktobacila i bifidobakterija i prebioticima pomoći u jačanju imunološkog sustava. Stvaranje mliječne kiseline i sniženje pH vrijednosti bit će preduvjet i za manji rast raznih patogena osjetljivih na kiseli medij unutar crijeva.

Ove namirnice je potrebno izbjegavati

Mnoge štetne tvari bit će i produkt našeg metabolizma i razgradnje različitih nutrienata pa je potrebno pripaziti na količinu pojedinih namirnica, a osobito na porijeklo hrane koju konzumiramo. Unos jednostavnih šećera, visok unos zasićenih masnoća, trans masnih kiselina i hidrogeniziranih biljnih ulja, rafinirana hrana bogata raznim aditivima oslabit će naš probavni sustav, gušteraču i jetru te izravno narušiti imunitet i izložiti nas jačem djelovanju virusa.   

Vedrana Dučkić mag. nutr., www.nu3vex.com

Foto: Shutterstock

  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo