O alergijama iz poliklinike Synlab - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

O alergijama iz poliklinike Synlab

Alergija je preosjetljiva reakcija na inače neškodljive tvari iz okoliša – alergene. Iako se može pojaviti bilo kad u čovjekovu životu, najčešće pogađa djecu i mlade. Alergije su većinom nasljedne, pa se kod djece čiji su roditelji skloni alergijama javlja veća vjerojatnost da će i sami prolaziti kroz iste tegobe.

Alergijske reakcije mogu se istovremeno pojaviti na raznim dijelovima tijela. Simptomi alergije mogu varirati od blagih do teških, ali i po život opasnih.

Alergeni

Alergene razlikujemo prema mjestu kontakta i ulaska u organizam, a dvije najveće skupine alergena svakako su inhalacijski alergeni (oni koje udišemo) i nutritivni alergeni (oni koje unosimo putem hrane).

U skupinu inhalacijskih alergena spadaju grinje iz kućne prašine, životinjska dlaka, perje, pelud trava, stabala i korova. Uzrokuju simptome koji se manifestiraju u dišnom sustavu i bolesti kao što su alergijski rinitis i astma.

Nutritivni alergeni mogu uzrokovati smetnje vezane uz probavni sustav, ali i kožne reakcije. Iako možemo biti alergični na sve moguće namirnice, u 90 posto slučajeva alergije na hranu riječ je o alergiji na kravlje mlijeko, jaja, proizvode od soje, orašaste plodove (pogotovo lješnjak i kikiriki), pšenicu, školjke, ribe i rakove.

Što je atopija?

Naveli smo da su alergije većinom nasljedne, pa je tako atopija genetska predispozicija na razvijanje trenutno jake reakcije na određene tvari koje, ovisno o mjestu kontakta s organizmom, uzrokuju određene vrste alergije.

Simptomi alergijske reakcije

Simptomi mogu biti opći ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav). Simptomi alergijske reakcije znatno se razlikuju u brzini nastanka i intenzitetu, pa se tako mogu razviti unutar nekoliko dana, ali i imati jako brzi tijek, kada dolazi do jake reakcije organizma na alergene tj. do anafilaktičke reakcije (npr. zbog unosa hrane ili lijeka na koje smo alergični te uboda insekta). Tada se pojavljuju simptomi poput pada tlaka, gušenja, oticanja sluznice dišnih putova, usta i jezika te na kraju plućnim edemom, nakon čega je obavezna lječnička brza intervencija kako ne bi došlo do smrtnog ishoda.

Liječenje alergija

Nažalost, za alergije kažemo kako se s njima mora živjeti, jer one nisu izlječive, no njihovo se stanje može držati pod kontrolom pažljivom i redovitom uporabom lijekova te izbjegavanjem alergena, koliko je to moguće. Terapija se određuje ovisno o jačini simptoma alergijske reakcije organizma i o samoj vrsti alergije. Od lijekova se najčešće koriste antihistaminici koji sprječavaju djelovanje histamina i ublažavaju svrbež, kihanje i iscjedak iz nosa; a također su popularan izbor i intranazalni kortikosteroidi, tj. lijekovi koji zaustavljaju alergijsku reakciju i ublažavaju upalu.

Synlab

Ako i vas muči neki oblik alergije, obratite se stručnom osoblju poliklinike Synlab za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku, gdje se možete testirati na više od 700 različitih
alergena. Nalazi se
dobivaju najkasnije za tri tjedna. Alergijska osnovu bolesti u poliklinici Synlab provjeravaju i potvrđuju određivanjem ukupnih IgE antitijela u krvi, a rezultat kožnog testa upotpunjuje se nalazom specifičnih IgE antitijela na određeni alergen.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo