Oboljeli od raka kože skloniji su i drugim malignim bolestima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Oboljeli od raka kože skloniji su i drugim malignim bolestima

Osobe koje boluju od nemelanomskog oblika raka kože sklonije su razvijanju drugih oblika malignih bolesti, utvrdili su istraživači s Harvarda.

Osobe koje boluju od čestih tipova raka kože (poput raka bazalnih ili skvamoznih stanica), a da nije riječ o melanomu, izložene su povišenom riziku od razvijanja drugih oblika raka. Do ovog su zaključka stigli istraživači s Harvarda koji su analizirali podatke preko 150.000 osoba koje su stručnjaci pratili više od 20 godina.

Točnije, žene s nemelanomskim rakom kože bile su 26 posto sklonije razvijanju nekog drugog oblika raka kasnije u životu, usporedno s ženama koje nisu bolovale od raka kože. Kada su muškarci u pitanju, za njih su rezultati bili nešto “povoljniji”. Naime, kod njih se rizik povećao za 15 posto. Istraživači su u obzir uzeli i druge faktore rizika koji utječu na razvoj malignih bolesti, poput dobi, pušačkog statusa ili korištenja hormonalne nadomjesne terapije kod žena.

Ovi su pacijenti imali povišen rizik od melanoma, raka pluća i dojke.

Točna priroda veze između veće sklonosti razvijanja melanoma kod pacijenata koji su prethodno oboljeli od neke vrste nemelanomskog raka kože nije u potpunosti jasna stručnjacima. Neki smatraju kako stanični procesi oporavka i popravljanja DNK ne funkcioniraju dovoljno dobro kod nekih osoba, koje su stoga izložene povišenom riziku od bilo koje vrste raka.

Studija je objavljena u časopisu PLoS Medicine.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo