Zdravlje

Zdravlje

Oči nisu samo ogledalo duše

Osim duše, oči su i ogledalo zdravlja! Novija studija objavljena u časopisu “Znanost o psihologiji” nalazi da izgled žilica očne pozadine može reći puno o zdravlju tvoje glave, prenosi portal Manshealth.com

Znanstvenici su zaključili da ljudi s proširenim kaplarima postižu lošije rezultate na testovima inteligencije u srednjoj životnoj dobi. Ostali faktori poput pušenja, dijabetesa, ili socioekonomskog statusa mogu također utjecati na rezultate provjere inteligencije, objašnjava dr. Idan Shalev, glavni autor studije.

Zašto je tako? Žilice očne pozadine jako dobro reflektiraju stanje mozga jer su im slične po veličini, strukturi i funkciji, objašnjava dr. Shalev: “Očne žilice su se razvile od istih stanica kao one u mozgu”.

Prethodne su studije povezale veličinu očnih žilica s drugim stanjima, poput demencije, kardiovaskularnih bolesti ili infarkta – ali te su studije rađene na starijim osobama, objašnjava dr. Shalev. Ova studija zaključuje da je zdravlje vaših očiju povezano s zdravljem mozga. Rezultati su bio i vidljivi čak i u djece.

Ova istraživanja su posebno zanimljiva jer jednostavnom pregledom očiju možete pratiti i zdravlje mozga!

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo