Zdravlje

Zdravlje

Od ove bolesti do 2045. bit će 700 milijuna oboljelih u svijetu

Shutterstock

Unatoč napretku u standardnoj skrbi, osobe s dijabetesom tipa 2 suočavaju se s nižim očekivanim životnim vijekom, a pacijenti s dijabetesom tipa 2 i kardiovaskularnim bolestima mogu umrijeti i do 12 godina ranije od onih bez dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Većina osoba s dijabetesom umire upravo od kardiovaskularnih uzroka. Šećerna bolest je stanje na koje je osobito važno skrenuti pozornost, a u 2019. godini na svjetskoj razini imalo ju je oko 425 milijuna ljudi. Broj osoba sa šećernom bolesti raste u svijetu, ali i u Hrvatskoj te se predviđa da će do 2045. godine biti oko 700 milijuna oboljelih.

11 svakodnevnih navika koje užasavaju vašeg liječnika

Velik broj onih bez dijagnoze

Pretpostavka koja posebno zabrinjava liječnike jest da postoji veliki broj osoba koje i ne znaju da imaju šećernu bolest.

U Hrvatskoj je 2019. godine bilo oko 315.000 dijagnosticiranih osoba sa šećernom bolesti. Pretpostavka je da samo 60% oboljelih ima postavljenu dijagnozu te, prema tome, ostalih 40% nema odgovarajuću zdravstvenu skrb, tako da se može govoriti da je u Hrvatskoj oko pola milijuna osoba sa šećernom bolesti, ističe dr. sc. Mladen Grgurević, dr. med., internist subspecijalist endokrinolog i dijabetolog na Sveučilišnoj klinici “Vuk Vrhovac”, KB Merkur.

Podizanje svijesti o bolesti jedan je od prvih koraka prema odgovarajućem modelu liječenja te je upravo zbog toga iznimno važno informirati i educirati javnost o genetskim, ali i okolišnim čimbenicima koji utječu na pojavu bolesti, simptomima i načinima liječenja. Osim toga, dr. Grgurević smatra da jedno od rješenja problema leži i u redovitim javnozdravstvenim akcijama, poput onih za rano otkrivanje raka dojke ili pluća.

Važno je prepoznati prve simptome bolesti

Razlikuju se dva osnovna tipa šećerne bolesti, a to su tip 1 u kojem gušterača ne proizvodi inzulin te tip 2 u kojem je učinak proizvedenog inzulina smanjen. Simptomi se mogu pojaviti iznenada ili postupno, u većem ili manjem broju, te ovise od osobe do osobe. Upravo je zbog postavljanja dijagnoze i liječenja te osiguravanja visoke razine kvalitete života važno znati prepoznati prve simptome bolesti, ističe liječnik.

Najčešći simptomi podrazumijevaju kroničan umor, smanjenje energije, pojačanu žeđ ili mokrenje, debljanje ili mršavljenje, neuobičajenu glad, zamućenje vida te teško i sporo zarastanje ranica i sličnih oštećenja na koži. Drugi, manje česti simptomi mogu biti svrbež i suhoća kože, zadah po acetonu, mučnina i bolovi u trbuhu te gljivične infekcije.

Velik rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti

Kada govorimo o dijabetesu, prvo na što većina pomisli jest praćenje razine šećera u krvi; međutim mnogi čimbenici tu igraju ulogu. Dijabetes može uzrokovati komplikacije različitih organa i dijelova tijela poput očiju, usta, živaca, bubrega i srca.

Šećerna bolest uz povišen krvni tlak, povišene masnoće u krvi te nezdrave navike poput pušenja predstavlja jedan od čimbenika rizika pojavnosti kardiovaskularnih bolesti koje su ujedno i glavni uzrok smrtnosti osoba sa šećernom bolesti. Mnoge osobe koje žive s dijabetesom nisu ni svjesne da imaju kardiovaskularnu bolest jer oštećenje na srcu možda neće odmah izazvati nikakve simptome. Kardiovaskularne bolesti najveći su ubojice na svijetu, a najmanje 80% preranih smrti zbog srčanih bolesti i moždanog udara moglo bi se izbjeći. Stoga je izuzetno važno da osobe s dijabetesom razgovaraju s liječnikom o tome kako se mogu zaštititi.

Procjene pokazuju da više od 50% oboljelih umire zbog kardiovaskularnih komplikacija poput srčanog ili moždanog udara te periferne vaskularne bolesti. Kada govorimo o osobama sa šećernom bolesti koje su starije od 65 godina, taj udio se povećava na visokih 70%. Zbog navedenih činjenica tzv. kardiocentrični pristup liječenju, koji uzima u obzir ne samo sniženje razine glukoze u plazmi nego i dodanu vrijednost u smislu sniženja učestalosti nepoželjnih kardiovaskularnih komplikacija prepoznaju i preporučuju sva stručna društva, objasnio je dr. Grgurević.

Dodao je i da se upravo zbog toga danas se u prvi plan stavljaju suvremeni lijekovi i medicinski uređaji čija primjena snižava razinu glukoze u organizmu i smanjuje učestalost srčanog ili moždanog udara te periferne vaskularne bolesti.

Suvremena tehnološka rješenja

Današnja tehnologija i njezin napredak omogućuju nam bolji život u svakom pogledu, pa tako i u zdravstvu i medicini. A suvremena tehnološka rješenja već pomažu osobama sa šećernom bolesti u svakodnevnoj borbi s njom te poboljšavaju kvalitetu njihova života.

“Niz odluka koje su sada na razini samih bolesnika, poput određivanja doze inzulina ili određivanja ugljikohidrata u hrani, preuzet će određeni uređaji i matematički algoritmi u njima, kao što je to npr. s vožnjom automobila ili aviona”, objasnio je dr. Grgurević.

Zahvaljujući razvoju novih tehnologija olakšava se svakodnevno liječenje osoba sa šećernom bolesti.

Nedavno je HZZO proširio indikacije i stavio senzore, koji su kompatibilni s inzulinskim pumpama, na listu bez dobne granice. Prema tome, gotovo svaki korisnik inzulinske pumpe, uz preporuku dijabetologa, ima mogućnost na teret HZZO-a dobiti senzore. No važno je naglasiti da bez obzira na to postoje mnogi drugi čimbenici koji utječu na kvalitetu svakodnevice, poput poticanja zdravog načina života i redovite kontrole, na koje ne smijemo zaboraviti.

“U Hrvatskoj postoji nekoliko modela liječenja šećerne bolesti, a to su Multiple Daily Injections terapija, terapija u kojoj se koristi samo inzulinska pumpa bez povezanog senzora, terapija u kojoj se koristi inzulinska pumpa s flash monitoringom i SAP sustavi (Sensor Augmented Pump). SAP sustav trenutačno je najnapredniji model liječenja šećerne bolesti tipa 1 u Hrvatskoj. Temelji se na tehnologiji koja podrazumijeva korištenje inzulinske pumpe i senzora te, za razliku od ostalih navedenih terapija, koristi poluautomatiziranu isporuku inzulina, odnosno pumpa prestaje isporučivati inzulin pri prijetećoj hipoglikemiji. Hipoglikemija je najučestalija nuspojava liječenja inzulinom i radi se o stanju koje svakako treba izbjeći. SAP sustav prekida isporuku inzulina prije pojave same hipoglikemije, niske razine glukoze u krvi, i tako je prevenira. Liječenje inzulinskom pumpom imitira rad zdrave gušterače čime se smanjuje učestalost niskih razina šećera u organizmu, smanjuju se oscilacije razine glukoze te se tako poboljšava svakodnevna kvaliteta sna i života pacijenata”, objašnjava liječnik.

10 različitih boli u tijelu koje nikada ne smijete ignorirati

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo