Zdravlje

Zdravlje

Oksimetar: Ova spravica može biti od velike pomoći u slučaju koronavirusa, znate li kako je i zašto koristiti?

Jeste li čuli za oksimetar? Ako imate neku bolest pluća, možda ga ponekad koristite kod kuće…

Ako i prije niste čuli za njega, vjerojatno vam je danas poznatija njegova svrha jer se vrlo često, od pojave koronavirusa, spominje u medijima.

Što je pulsni oksimetar  i što mjeri?

„Pulsni oksimetar je mali uređaj koji se pričvrsti na prst ili drugi dio tijela (uho) i mjeri razinu kisika u krv. Pulsni oksimetar omogućuje i mjerenje otkucaja srca. Procedura je bezbolna i kratka. S digitalnog displeja štipaljka instrumenta pričvršćenog na prst očitavaju se vrijednosti pulsa i postotak zasićenosti arterijske krvi kisikom. Uređaj mjeri refrakciju svjetlosti za mjerenje zasićenosti hemoglobina kisikom. Ova metoda ovisi o protoku krvi stoga je važno da protok nije oslabljen. Pulsni oksimetar može se koristiti u svim kliničkim stanjima u kojima postoji mogućnost javljanja hipoksije. „ Pojasnila je na stranicama ljekarna-bjelovar.hr, Dora Štefanac, mag.pharm.

Može li pomoći kod otkrivanja COVID-19 kod kuće?

Na stranici houstonmethodist.org, dr. Tim Connolly, pulmolog na istoimenoj bolnici pojasnio je sve što se mora znati o oksimetru i poveznici s koronavirusom. Koronavirus ulazi u tijelo kroz respiratorni sustav, i tako uzrokuje direktnu štetu plućima kroz upalu dišnog sustava ili pluća, a ta stanja mogu negativno utjecati na prijenos krvi kroz krvotok.

Postoje i slučajevi kada osoba koja ima bolest može imati vrlo niste razine kisika, ali inače nema simptoma, što može biti opasno jer ti pacijenti mogu biti puno lošije nego što se čini. Ipak neće svi koji su pozitivni na virus imati problema s nižom razinom kisika, ima onih kojima će se javiti temperatura, bol u mišićima i problemi s probavom. Zaključuje dr. Connolly kako se oksimetar ne bi trebao koristiti kao prvi test kod kuće, jer normalna razina kisika ne znači da ste oslobođeni infekcije.

Visoki tlak u kombinaciji s glavoboljom: Kako liječiti i kada obavezno kod liječnika

Može li se bolest pratiti kod kuće uz pomoć oksimetra?

Dr. Connolly navodi da on može biti dobar alat ako osoba ima blage simptome jer mjerenjem razine kisika se može na vrijeme uočiti kako ga nedostaje. Osobe koje su u rizičnoj skupini za ovo stanje su pušaći, osobe koje imaju plućnu bolest, bolest srca ili su pretili.

Ako je vaš test na COVID pozitivan, a bojite se da će se razviti simptomi, odmah se posavjetujte sa svojim liječnikom. A ako se javljaju simptomi poput boli u prsima, jakom kašlju, vrijeme je za posjet hitnoj službi.

Kada su rezultati mjerenja oksimetrom opasni za osobu koja ima COVID-19?

Dr. Connolly navodi kako ne postoji jedan univerzalan način koji će potvrditi da su nečija pluća zdrava.

Iako oksimetar može biti dobra pomoć, prije svega morate znati da rezultati mogu ovisiti i o vašem prethodnom stanju, što znači da morate znati kakve su brojke bile kada je u pitanju zasićenje (saturacija) kisikom (SpO2).  Važno je znati kada promjene postaju značajne. Sp02 koji iznosi 100 posto se klinički ne razlikuje od mjerenja koje iznosi 96 posto. Kao dobro pravilo liječnik navodi da pacijenti koji imaju COVID-19 moraju biti sigurni da rezultati mjerenja stalno ostaju u rasponu od 90-92 posto ili iznad. Ako brojka stalno pada, potreban je pregled liječnika.

Znate li zašto se razvijaju najčešći oblici raka? Onkologinja savjetuje kako ih prevenirati

Što će utjecati na ispravnost rezultata mjerenja?

Oksimetar može dati i lažne rezultate ako osoba ima problema s cirkulacijom. Uz to je dobro znati da umjetni nokti, taman lak za nokte mogu poremetiti rezultate. Liječnik savjetuje da je potrebno oksimetar staviti na najmanje jedan prst na svakoj ruci kako bi se potvrdili rezultati.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo