Zdravlje

Zdravlje

Onkologinja savjetuje: Može li se koronavirus prenijeti transfuzijom krvi i što oboljeli od raka moraju znati?

Foto: Shutterstock

Globalna pandemija koronavirusne bolesti, zvana COVID-19, ima ozbiljan utjecaj na mnoge ljude, uključujući bolesnike s rakom, njihove obitelji i njegovatelje.

Zdravstveni djelatnici dalje naglašavaju važnost ostajanja kod kuće i držanja socijalne distance (držanje barem 2 m između vas i drugih), kao i nošenje maski i vizira za lice ako trebate izaći na posao ili kupovinu gdje ćete biti u blizini drugih ljudi.

Bolesnici s rakom su među onima koji su pod visokim rizikom obolijevanja od težih oblika infekcije, jer je njihov imunološki sustav u većoj ili manjoj mjeri oslabljen rakom i njegovim liječenjem.

Većina ljudi koji su se liječili od raka u prošlosti (posebno ako je to bilo prije više godina) vjerojatno će imati normalnu imunološku funkciju, ali svaka je osoba različita. Važno je da svi oboljeli od raka i preživjeli, bez obzira jesu li trenutno na liječenju ili ne, razgovaraju s liječnikom koji razumije njihovu situaciju i povijest bolesti.

Također je važno da i pacijenti i njihovi njegovatelji poduzmu mjere predostrožnosti kako bi umanjili rizik od dobivanja COVID-19.

7 bolesti i simptoma zbog kojih morate na hitnu – čak i za vrijeme pandemije

Maske su obavezne

Za mnoge ljude koji se liječe od raka, posebno bolesnike na kemoterapiji ili bolesnike nakon transplantacije matičnih stanica (koštane srži) koji imaju oslabljen imunološki sustav, obvezno se preporučuje nošenje maski kako bi se smanjila izloženost ne samo virusima nego i bakterijama koje bi mogle izazvati infekcije.

Što još oboljeli od raka moraju znati o koronavirusu?

Bolest COVID-19 i dalje je prilično nova, tako da liječnici nemaju puno konkretnih podataka o tome kako koronavirus utječe na oboljele od karcinoma. Ali, znajući da svaka infekcija dodatno ugrožava pacijente s rakom, sigurni smo da se treba čuvati svake pa tako i infekcije korona virusom. Trenutne preporuke jesu da zdravstvene ustanove i liječnici (kao i stomatolozi) daju prioritet hitnim posjetama i postupcima u narednih nekoliko tjedana. Ušli smo u vrijeme značajnih poremećaja u skrbi o pacijentima oboljelim od raka. Za neke to može značiti kašnjenje u planiranoj operaciji.

Za druge može biti odgađanje kemoterapije koja bi trebala spriječiti povratak raka. Za neke znači odgađanje kontrolnih pregleda. 

Dužnost svih nas jest da damo prednost onima koji su trenutno ugroženi sumnjom u zloćudnu bolest ili ih ugrožava dokazani rak koji nije još liječen. Međutim, čak i u tim okolnostima to neće biti kao do sada. Nekima će terapija biti promijenjena, nekima odgođena, nekima će se vrijeme liječenja značajno produžiti.

Mogu li dobiti COVID-19 od transfuzije krvi? Nema dokaza da se ovaj novi koronavirus može prenijeti transfuzijom krvi.

Postoje dva oblika imuniteta i oba imaju veliku ulogu u zaštiti od koronvirusa – što trebate znati?

Autor: dr. Ilona Sušac,specijalistica onkologije i radioterapije, HLPR

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo