Zdravlje

Zdravlje

Opasan porast pojave metaboličkog sindroma – je li povezan s koronavirusom?

Shutterstock

Metabolički sindrom bi mogao biti jedan od najčešćih i najozbiljnijih stanja za koje ste čuli… Još je gora vijest što istraživanja govore kako je pojava ovog stanja u porastu!

Ovaj je sindrom u velikoj mjeri uzrokovan pogrešnim stilom života. Nepravilna i neredovita prehrana s velikim udjelom ugljikohidrata, tjelesna neaktivnost, glavna su obilježja života danas. Smatra se da upravo takav način života uz genetsku predispoziciju, pridonosi razvoju metaboličkog sindroma.

Metabolički sindrom čest je metabolički poremećaj koji je definiran na različite načine, ali je zajedničko obilježje – abdominalna pretilost, dislipidemija, hipertenzija i poremećena tolerancija glukoze. Posljednjih desetljeća, ovaj je poremećaj dosegnuo epidemijske razmjere u zemljama s prekomjernom prehranom i nedovoljnom tjelesnom aktivnošću.

Prema Međunarodnoj dijabetičkoj federaciji kriteriji za definiciju metaboličkog sindroma su:

 • abdominalni tip pretilosti uz opseg struka – za žene: 88 cm                                                                 – za muškarce: 102 cm
 • krvni tlak – 130/85mm Hg i više
 • GUP natašte jednako ili više od 5,6 mmol/L
 • trigliceridi iznad 1,7 mmol/L
 • HDL kolesterol – ispod 1 za muškarce i ispod 1,3 za žene

Metabolički sindrom ima osoba koja ima najmanje 3 od ovih 5 rizičnih čimbenika. Uz tjelovježbu, pravilna i redovita prehrana je ključ uspjeha kod liječenja.

Zašto je važan oprez?

Dok bilo koja komponenta metaboličkog sindroma može uzrokovati zdravstvene probleme, kombinacija nekih može uzrokovati:

 • Kardiovaskularne bolesti
 • Dijabetes
 • Bolesti jetre i bubrega
 • Apneju u snu

Ovo je samo djelomičan popis, a vjerojatno ćemo više znati o ovom sindromu kada se provede više istraživanja.

Rak dojke se može širiti i na ostale organe, a liječnici ističu na koja tri najčešće

Metabolički sindrom je u porastu

Nova je studija pokazala koliko je česta pojavnost metaboličkog sindroma i tko je na „meti“. Istraživači su analizirali rezultate studije provedene nad 17 000 osoba. U razdoblju od 2011. godine do 2016. godine brojka je porasla sa 32,5 posto na 36. 9 posto kod;

 • Žena (sa 31.7 posto na 36.6 posto)
 • Odraslih osoba od 20 do 39 godina starosti (sa 16.2 posto na 21.3 posto)

Postotak je sličan kod muškaraca i žena, ali raste s godinama starosti. Sve se može povezati s porastom broja osoba s viškom kilograma i onih koji su pretili.

Zdravstveni problemi i metabolički sindrom

Znanstvenici su zaključili kako se i metabolički sindrom javlja češće uz određene etničke skupine, a neke su komponente metaboličkog sindroma povezane i s ozbiljnijim simptomima COVID-19, poput pretilosti i hipertenzije. Odvojeno, znanstvenici primjećuju da su više stope infekcije i hospitalizacije zabilježene kod određenih grupa ljudi, poput Hispanaca gdje ta stopa bilježi i 4 – 5 posto više…

Evo što nutricionisti rade kada žele izgubiti onih nekoliko kilograma viška

Problemi koje donosi COVID-19 mogu biti kompleksna kombinacija zdravstvenog stanja, genetike i okoline. Isti faktori vjerojatno utječu na porast pojave metaboličkog sindroma.

Kako spriječiti?

Prioritet je prevencija. Zdrave životne navike imaju jak utjecaj na regulaciju tjelesne težine i šećera u krvi te krvnog tlaka. Jednom kada se metabolički sindrom pojavi, može se tretirati gubitkom viška kilograma i boljim navikama kada je u pitanju prehrana. Kada je potrebno, tu su i lijekovi koji kontroliraju tlak i razine šećera u krvi.

Metabolički sindrom je važan faktor za razvoj nekih od najtežih oblika bolesti, a potrebno je još dosta novih spoznaja kako bi se znalo točno kako ga spriječiti. Dobar je početak pripaziti na kilograme, manjak tjelovježbe i nezdravu prehranu.

Foto: Shutterstock

A.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo