Oprez! Danas bi mogli dobiti sunčanicu! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Oprez! Danas bi mogli dobiti sunčanicu!

Shutterstock

Prema prognozama u sljedećim danima potreban je pojačani oprez sunčevom izlaganju u svim klimatskim regijama Republike Hrvatske jer se očekuje nastup velike vrućine i vrlo velike opasnosti od toplinskog vala na zdravlje ljudi.

Toplinski val može izazvati sunčanicu, prestanak termoregulacije, pretjeranu vrućinu, grčeve, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

U danima vrlo velike opasnosti nastupa toplinskog vala izbjegavajte direktno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, pijte dovoljno tekućine (vodu ili nezaslađeni čaj), pića bez alkohola, nosite laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir, smanjite fizički napor, držite se hlada, rashladite se boravkom u hladnijim prostorima, tuširanjem mlakom vodom. Starije i djecu (i kućne ljubimce) ne ostavljajte bez nadzora na suncu; jedite hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe i smoothie).

Upozorenje na toplinske valove:

 

Izvor: DHMZ

Na stranici štampar.hr možete pratiti upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Upozorenja možete pratiti svakodnevno, a donosimo i upute vezane uz zaštitu zdravlja od visokih temperatura i UV zračenja. Kada se govori o zaštiti zdravlja od visokih temperatura i zaštiti od UV zračenja treba napomenuti da su posebno ugrožene skupine: djeca, osobe starije dobi, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenim prostorima.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo