ORDINACIJA TV: Dijete povraća i ima proljev? Ove odluke nikako ne donosite na svoju ruku!

povracanje i proljev

Ako dijete povraća i istodobno ima proljev nije uvijek jednostavno nadoknaditi izgubljenu tekućinu, osobito kada se radi o maloj djeci ili bebama do 3 mjeseca starosti, upozorava Tatjana Lesar, dr. med., specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije.

Kako pomoći djetetu s visokom temperaturom na odmoru? Pedijatrica savjetuje kako je sniziti

Naučite kada možete sami riješiti problem, a kada se treba javiti liječniku. Također, važno je ne donositi ishitrene odluke koje mogu dodatno ugroziti dijete

Što ako dijete dobije proljev na ljetovanju?

Dijete može dobiti proljev na ljetovanju uslijed najčešće virusnih infekcija, a može biti i bakterijska. Ako je dijete pri tome dobrog općeg stanja, ako te stolice nisu jako obilne, ako i dalje može piti i jesti, a može jesti sve onda nema potrebe juriti kući i posjetiti liječnika.

Što ako povraća (ili istodobno ima proljev i povraća)?

U tom slučaju preporučamo djetetu davati gutljaj po gutljaj tekućine prvenstveno vode, ali još je bolje davati oralne rehidracijske otopine koje osim vode imaju i elektrolite koje dijete gubi i povraćanjem i proljevom.

Ako dijete uspijeva zadržati tekućinu u sebi, a da ne povrati onda nema potrebe juriti liječniku. No, ako dijete ne može ni to zadržati onda morate ići kod liječnika jer će liječnik procijeniti koliko je dijete dehidrirano i može li se nastaviti rehidracija u kućnim uvjetima ili je potrebno dijete uputiti u bolnicu.

M. R. S.

Foto: Robert Anić/PIXSELL, Shutterstock

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!