Osnažite imunitet u trenu! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Osnažite imunitet u trenu!

Sezona prehlada i gripa samo što nije zakucala na naša vrata. Ako svoj organizam želite pripremiti za borbu s virusima, predlažemo da isprobate 6 ideja za osnaživanje organizma.

1. Uravnotežena prehrana je ključna

Konzumirajte što više neprerađene hrane u kojoj su očuvane sve hranjive tvari. Smanjite unos crvenog mesa, a umjesto njega jedite što više ribe te nemasnog (bijelog) mesa. Voće i povrće se svakodnevno mora naći na vašem tanjuru. Unos soli smanjite na minimum!

k2. Voćni i povrtni sokovi pršte vitaminima

Ako niste preveliki ljubitelj voća i povrća, od slasnih plodova možete napraviti sok ili zeleni smoothie. Na taj ćete način u organizam odjednom opskrbiti hranjivim tvarima i enzimima koje biste inače u organizam unijeli putem nekoliko obroka. Imajte na umu da sokove od voća i povrća treba popiti odmah nakon cijeđenja.

3. Dodaci prehrani gode organizmu

Ljudskom organizmu nerijetko nedostaje magnezij koji sudjeluje u više od 300 metaboličkih funkcija u našem organizmu, uključujući apsorpciju vitamina D3. Stoga je pravi trenutak da svoju prehranu obogatite magnezijem, enzimima, vitaminima C i D3 i to putem dodataka prehrani.

4. Probiotici – zdrave bakterije

Istraživanja su pokazala kako probiotici pomažu u sprječavanju gripe i prehlade te ubrzavaju vrijeme oporavka. Probiotici su sastavni dio brojnih jogurta, kefira i drugih mliječnih proizvoda, poput kiselog i slatkog vrhnja. Većina probiotika pomaže imunološkom sustavu u prevenciji bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva, proljeva i alergija.

k5. Češnjak – loš za vampire, koristan za ljude

Češnjak je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Iako je široko poznat po svom nedruštvenom mirisu, stoljećima se smatra hranom koja liječi. Ukoliko imate problema s povišenim tlakom, svako jutro jedite jedan režanj češnjaka. Djeluje slično kao aspirin, tj. prorjeđuje krv.

6. Redovito vježbajte

Osim što poboljšava pamćenje i učenje, vježbanje podiže i energiju. Naime, fizička aktivnost popravlja kapacitet pluća i organizmu donosi kisik i nutritivne sastojke. Poboljšava cijeli kardiovaskularni sustav, a krv teče bolje kroz žile i srce. Kada srce i pluća rade učinkovito i kvalitetno i tijelo ima više energije i možete više uživati u omiljenim hobijima.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo