Zdravlje

Zdravlje

Oštećenje mrežnice povezano s bolestima mozga

Osobe čije su krvne žilice u oku oštećene imale su probleme s pamćenjem i razmišljanjem.

“Ovo bi moglo biti vrlo korisno – ako bi jednostavna pretraga očiju mogla ponuditi ranu indikaciju da su osobe izložene riziku od problema sa zdravljem i funkcioniranjem mozga“, objasnila je dr. Mary Haan sa Sveučilišta u Kaliforniji, ujedno i voditeljica studije.

Njen je tim pregledao preko 500 žena prosječno starih 69 godina. Pokazalo se kako one ispitanice koje su imale loše rezultate na testu pamćenja također imale promjene krvnih žilica u očima koje su inače povezane s retinopatijom. U njihovom slučaju, retinopatija još nije izazvala probleme s vidom.

Ukupno je 39 žena dobilo dijagnozu retinopatije. One su imale poteškoće upamtiti riječi pet minuta nakon što su ih čule, a također su imale oštećene krvne žile u mozgu, jednako kao i zadebljanje bijele tvari mozga koja prenosi signale. Imale su 47 posto više ishemijskih lezija u vaskulaturi i 68
posto više lezija u parietalnom režnju. One su povezane s vaskularnim bolestima
i ponekad moždanim udarom, a smatra se da ih uzrokuje povišeni tlak.

Rezultati američkih istraživača naglašavaju bit redovitih pregleda očiju, pogotovo kada su u pitanju osobe starije od 40 godina. Naime, svoje oči biste trebali pregledati jednom godišnje kako biste osigurali ne samo zdravi vid, nego i zdravlje općenito. Naime, stručnjaci Sveučilišta u Kaliforniji tvrde kako promjene na rožnici mogu biti pokazatelj drugih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 ili hipertenzije čak i prije nego što se njihovi simptomi jave.

Retinopatija uključuje promjene na mrežnici koje su posljedice dijabetesa, tj. djelovanja povećane razine šećera u krvi na krvne žile mrežnice. Najraniji stadij te bolesti naziva se neproliferativna dijabetička retinopatija. Kod ovog oblika retinopatije dolazi do oštećenja sitnih krvnih žila mrežnice zbog čega nastaju proširenja njihove stjenke (mikroaneurizme) i pojavljuju se krvarenja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo