Otežano gutanje ili disfagija - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Otežano gutanje ili disfagija

Ako imate teškoće u gutanju znači da će hrana iz vaših usta duže vrijeme putova do želudca. Razlozi otežanog gutanja mogu biti razni od banalnog zapinjanja hrane tijekom gutanja, upale grla do zloćudnijih bolesti.

Disfagija može biti posljedica bolesti usta, ždrijela ili jednjaka. Razlikujemo disfagiju, otežano gutanje i odinofagiju, bolno gutanje. Obije pojave mogu se javiti u isto vrijeme.

”Do disfagije dolazi zbog poremećenih anatomskih odnosa unutar vrata. Može biti osjećaj da vam je zapelo neko strano tijelo u grlu. Ako nešto naglo progutate pa se ošteti sluznica, nemojte raditi paniku. Proći će.”, kaže Zorislav Deverny, liječnik opće medicine.

Napominje kako je vrat područje bogato limfnim čvorovima. Zbog toga je to mjesto pogodno za razvoj benignih, dobroćudnih ili malignih, zloćudnih tvorbi. Kod svake upale zuba, ždrijela i sl. to područje može se upaliti. Štitna žlijezda ili tiroidea koja se nalazi na vratu, neposredno ispod grkljana, sklona je upalama kod bilo koje kronične ili akutne pojave. Zbog tog obrambenog mehanizma može doći do otežanog gutanja.

Upala grla

”Ako dođe do upale grla upali se kompletna sluznica i ždrijelo i to područje oteče. Opet se smanjuje volumni prostor i gutanje može biti otežano. Posebno su specifičane hipertrofične tonzile kod djece, mandule ili krajnici, nakupine limfnog tkiva koje se nalaze ispod epitela u ustima i ždrijelu tonzile. Njihova upala može dovesti do otežanog gutanja kod virusne upale koja je bezazlena, bakterijske upale kod koje su opasni streptokoki i meningokoki, kad preko nosa može doći do stvaranja meningitisa. Bakterijske upale liječe se antibioticima“, objašnjava liječnik.

Otežano gutanje i bol mogu biti posljedice refluksa, kada se želudačni sadržaj vraća u jednjak.

Uzroci za otežano gutanje mogu biti razni, rijetko su zloćudne, vrlo rijetke bolesti pa liječnik savjetuje da se najbolje obratiti liječniku opće medicine.

“Uputit će vas na obradu koja ne boli. Napravit ćete ultrazvuk, CT ili običnu rendgensku snimku, tzv. akt gutanja. Ništa ne boli, a može se vidjeti kako rade mišići kako bi se isključile biološke bolesti.“

Knedla u grlu

Ljudi ponekad miješaju otežano gutanje s tzv. knedlom u grlu. Liječnik kaže, jedno s drugim nema veze.

”Ta dva pojma su kao nebo i zemlja. Knedla u grlu je psihogeni simptom. Imamo osjećaj da nam je nešto zapelo u grlu, da nam smeta, ali nema ničega. Trebaju se tražiti drugi uzroci na psihološkoj razini npr. nešto što je prouzrokovalo strah, tjeskobu“, zaključuje doktor.

Potražite pomoć iz prirode za grlobolju i probleme u usnoj šupljini.

Mia Bednaž

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo