Otkrivamo sve načine liječenja mioma - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Otkrivamo sve načine liječenja mioma

Foto: Shutterstock

Ne postoji jedinstveni i najbolji način liječenja mioma – postoje mnogi, a oni ovise o težini simptoma, općem stanju pacijentice, njenoj dobi, veličini i lokaciji mioma, kao i o želji za očuvanjem plodnosti žene.

Današnji pristup u liječenju mioma je “biti što poštedniji, a ujedno što učinkovitiji”.

Ovo su metode kojima se on može liječiti; 

1. Ekspektativni pristup

Ovaj pristup je preporučljiv za žene koje nemaju simptome ili su oni u tolikoj mjeri blagi da ne remete svakodnevni život i rad žene. Zapamtimo, miomi nisu rak, rastu sporo, rijetko remete plodnosti smanjuju se nakon menopauze.

2. Medikamentozno liječenje

Cilj je ove terapije da utječe na balans onih hormona koji reguliraju menstruacijski ciklus i na taj način smanjuju simptome poput obilnih krvarenja i pritiska u zdjelici. Oni ne eliminiraju miome, ali ih mogu smanjiti.

3. Agonisti gonadotropnih hormona

Ovi lijekovi blokiraju produkciju estrogena i progesterona i praktički uzrokuju stanje privremene postmenopauze. Rezultat toga je prestanak menstruacijskih krvarenja, smanjenje mioma i poboljšanje krvne slike (što je važno zbog anemije). Isto tako, ova terapija može se koristiti i u cilju preoperativnog smanjenja mioma. Mnoge žene tijekom ove terapije mogu imati valove vrućine. Stoga je preporuka ne koristiti ih dulje od 3-6 mjeseci. Uz to, gubitak koštane mase je čest u dugotrajnijem liječenju.

4. Hormonski intrauterini uložak (spirala)

Na ovaj način smanjuje se obilno krvarenje uzrokovano miomom. “Spirala” ne smanjuje miom, a ujedno sprečava neželjenu trudnoću.

5. Traneksamična kiselina

Ovaj lijek koristi se u cilju smanjenja menstruacijskog krvarenja i uzima se samo u vrijeme menstruacije.

6. Nesteroidni antiinflamatorni lijekovi

Ne radi se o hormonskom liječenju, a mogu biti učinkoviti u smanjenju bolova uzrokovanim miomom. Ne utječu na pojačano menstruacijsko krvarenje.

7. Vitamini i preparati željeza

Koriste se u poboljšanju općeg stanja žene i liječenju simptoma anemije.

Neinvazivno liječenje mioma

Terapija fokusiranim ultrazvučnim zrakama vođenim magnetskom ezonancom (MRFUS)

Radi se o suvremenom pristupu liječenja mioma. Na ovaj način se pod kontrolom magnetske rezonance navode ultrazvučni valovi u samo tkivo mioma. Na taj način, koristeći toplinu tih valova, dolazi do odumiranja tkiva mioma, a zdravo tkivo maternice ostaje apsolutno očuvano i funkcionalno. S obzirom na to da je riječ o relativno novoj metodi (i skupoj) nisu dovoljno poznate njezine nuspojave i utjecaj odumrlog tkiva mioma na samu plodnost. Stoga je preporuka da se ova metoda koristi u žena koje već imaju djecu i ne žele više zatrudnjeti. 

Neki postupci mogu dovesti do uništenja tkiva mioma, a da ih se ne mora odstraniti iz tijela:

1. Embolizacija arterija maternice

Radi se o radiološkom postupku kojim se sprečava dotok krvi u miom, uzrokujući posljedično njegovo smanjenje i odumiranje. No kao i pri prethodnoj metodi, poznate su komplikacije vezane za smanjenu plodnost i/ili prijevremeni porod. Stoga je preporuka ista koristiti ih kada ne postoji želja za trudnoćom.

2.  Laparoskopska miomektomija

Podrazumijeva odstranjenje samo mioma dok zdravo tkivo maternice ostaje netaknuto. Metoda podrazumijeva spretnost i iskustvo operatera, a učinkovita je kod žena koje žele očuvati plodnost i buduću trudnoću.

3. Histeroskopska miomektomija.

Ovaj postupak podrazumijeva kompletno odstranjenje submukoznih mioma. Najčešće se koristi ako oni rezultiraju obilnim krvarenjima i neplodnošću. Vrlo je učinkovita i pacijentice je dobro podnose.

Tradicionalno kirurško liječenje mioma

1. Abdominalna miomektomija

Ako se radi o brojnim, većim ili o miomima duboko uraslim u tkivo mišića maternice, ovo je metoda izbora liječenja. U mnogih žena kod kojih je planirano odstranjenje cijele maternice (histerektomija) odlučuje se za ovu metodu liječenja. Osobito ako planiraju zatrudnjeti. Ipak, ožiljci nastali na mjestu odstranjenja mioma često mogu utjecati na plodnost i ishod trudnoća.

2. Histerektomija

Radi se o jedinoj metodi trajnog odstranjenja mioma. Ipak, histerektomija je veliki operativni zahvat i nosi neželjene eventualne posljedice kao što je poremećena statika organa male zdjelice žene, posljedična inkontinencija, neplodnost.

Svi postupci, osim histerektomije, na žalost, ne sprečavaju mogući ponovni rast mioma.

Alternativni postupci liječenju mioma

Neke internetske stranice propagiraju i druge načine liječenja, kao što su dijetni pripravci, terapija magnetom, akupunkturom, travama i homeopatskim pripravcima. Dosad ovi postupci i njihova učinkovitost u liječenju mioma nisu znanstveno potvrđeni. Preporuka je prodiskutirati detaljno s vašim ginekologom sve opcije liječenja i odabrati najoptimalniju metodu za vas.

Dr. med. Goran Crvenoković, specijalist ginekologije i porodništva / Moje zdravlje

Foto: Shutterstock

Velik broj žena ne zna da ima miom – prepoznajte simptome!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo