Zdravlje

Zdravlje

Ova 4 signala otkrivaju da imate slab imunitet! Saznajte i kako stanje popraviti

Shutterstock

Danas je najvažnije staviti zaštitu i jačanje imunološkog sustava na prvo mjesto brige o zdravlju, posebno sad, kad se pojavio i novi soj virusa COVID-19; BA.2

Dr. Heather Moday, imunolog, kaže kako pacijenti često pitaju kako se može mjeriti zdravlje imunološkog sustava. “Kažem im da se radi o “pokretnoj meti” i da ne postoji specifični organ putem kojeg se on može izolirati, vidjeti putem snimki, biopsije ili nekog drugo testa. 

Ipak postoje signali koji otkrivaju da je vaš imunološki sustav oslabljen i biste trebali uložiti dodatni trud da ga ojačate. 

Koji to signali otkrivaju da je imunološki sustav oslabljen? 

1. Često ste bolesni i potrebno je više vremena za oporavak 

Nekoliko prehlada kroz godinu i nije nešto oko čega bi se trebali zabrinjavati, ali ako se one stalno vračaju i simptomi ne prolaze tjednima, može u pitanju biti slab imunitet. Imunološki sustav uključuje barijere koje će štetne tvari držati dalje od organizma, a te komponente uključuju: 

  • Refleks kašlja koji nam pomaže da izbacimo ono što iritira grlo.
  • Produkcija sline, koja će zarobiti bakterije i male čestice te će pomoći da izađu iz tijela. 
  • Želučanu kiselinu koja će uništiti sve mikrobe koje ulaze kroz hranu i vodu u organizam. 

2. Stalno ste pod stresom 

Određene razine stresa mogu biti i dobre za imunološki sustav. Pa će tako stres u prometu potaknuti tijelo da proizvodi obrambene mehanizme isti tren, a upravo će tako on pomoći da se imunološki sustav u kratkom roku. 

S druge strane, kronični stres može biti loša vijest i tako oslabiti imunološki sustav što će voditi do povećanih infekcija i sporog oporavka od bolesti.  Studije su također pokazale kako česte epizode stresa mogu pojačati autoimune bolesti poput artritisa, a tu su i alergijske reakcije poput ekcema i astme. 

3. Herpes na usnama se javlja često

Virusi koji uzrokuju pojavu herpesa će ostati u tijelu kada ga jednom dobijete. 
Ipak, kada ste pod velikim stresom ili je slab imunitet, virus se može replicirati i ponovno se aktivirati. Upravo česte reinfekcije znače da imunološki sustav treba dodatnu pomoć. 

Jeste li na rubu živčanog sloma? Ovi simptomi otkrivaju da jeste – evo kako si pomoći

4. Uzimate lijekove koji oslabljuju imunološki sustav

Na žalost, puno važnih lijekova koji se koriste pri liječenju raka kemoterapijom, koji preveniraju dobacivanje transplantiranog organa ili za liječenje autoimunoloških bolest, mogu utjecati na imunitet. 

Kortikosteroidi, lijekovi koji se koriste za alergije, astmu ili neke druge imunološke bolesti mogu također utjecati na slabljenje imuniteta.  Čak i povijest čestog korištenja antibiotika može dovesti do oštećenja mikrobioma u probavnom traktu, što isto tako može utjecati na imunološki sustav. 

Kako ojačati imunološki sustav? 

Dobra je vijest da bez obzira na to u kakvom vam je stanju imunološki sustav danas, možete nešto napraviti da on ojača. Evo nekoliko jednostavnih načina kako to možete učiniti.

Nahranite svoj imunološki sustav: On zahtjeva puno namirnica bogatih antioksidantima, a to se posebno odnosi na voće i povrće, posebno ono bogato vitaminom C. Ne zaboravite unositi dosta zelenog lisnatog povrća poput kelja, zelja i brokule. Cink i selen su također jako važno za jačanje imuniteta a možete ih pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i mesu. Gljive su pune selena i vitamina B, a oni su važni za savršen rad imuniteta. Uz to su pune polisaharida, molekula koje jačaju imunološki sustav. Odlična su namirnica za kuhanje jer podnose dobro druge namirnice.  Pream objavama znanstvenika u časopisu European Journal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sustav zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus . Uz to nudi dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sustav.  

Ne izbjegavajte sunce: Nedavno su znanstvenici otkrili da se imunološki sustav u tijelu ne može aktivirati bez vitamina D. Možemo reći kako on ima tri središnje funkcije: regulira imunološki sustav (obrambene sposobnosti tijela), regulira rast stanica (što je pogotovo važno kada su u pitanju maligne bolesti, ali i liječenje kožnih oboljenja, poput ekcema i psorijaze) te regulira hormonalnu ravnotežu. Naše tijelo može samo sintetizirati vitamin D, no za to mu je potrebna pomoć sunca. Ako želite povisiti svoju razinu sunčevog vitamina, liječnici preporučuju najviše 15 minuta izlaganja sunčevim zrakama bez nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom. Na taj ćete način sintetizirati otprilike 90 posto dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, a ostatak možete dobiti iz dodataka prehrani ili hrane! Masna riba, kao što je losos, tuna, skuša, pastrva ili sardina, predstavljaju bogat izvor vitamina D. 

Ako se zarazite novom varijantom COVID-a, ovo su simptomi koji ćete prvo primijetiti

Ne zaboravite na važnost sna: Kvaliteta i duljina sna ima veliki utjecaj na imunološki sustav i njegovu otpornost. Kronični manjak sna je povezan s češćim upalama. Radi se o tome da će stanice imunološkog sustava, kada mi spavamo, biti u mogućnosti svu energiju i fokus usmjeriti prema borbi protiv virusa i bakterija. 

Prestanite pušiti: Ovo je svima jasno, ali je dobro zapamtiti da i pasivno pušenje djeluje jednako kancerogeno. Oštećenja koja on stvara na tkivu pluća, dovodi ih u stanje da se stalno moraju obnavljati. Cigarete, marihuana i one na paru mogu jako oštetiti respiratorni sustav koji je često prva barijera i zaštita od virusa i bakterija koji se prenose zrakom. 

Ograničite unos alkohola: Alkohol će negativno utjecati na imunološki sustav, a kronična upotreba alkohola može uništiti probavni sustav kao i T stanice koje organizam štite. Sve će to voditi do čestih upala. 

Ograničite izlaganje stresu: Kronični stres igra, kako smo naveli, veliku ulogu kada je naše zdravlje u pitanju, a osobe koje su mu često izložene imaju i veće šanse da će kod njih doći do upala. Protiv stresa se možemo boriti disanjem, meditacijom, tjelesnom aktivnošću, pa ih svakako iskoristite.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo