Zdravlje

Zdravlje

Ova su dva organa povezana na nevjerojatan način i jedan može patiti zbog problema onog drugog

Shutterstock

Jeste kada radi stresa osjetili mučninu ili potrebu da odmah odete na toalet? Ili osjetite „leptiriće u trbuhu“ kada ste zaljubljeni?

Ti se izrazi koriste s razlogom, a gastroenterološki sustav je osjetljiv na emocije. Ljutnja, anksioznost, tuga, usamljenost – sve te emocije mogu potaknuti javljanje simptoma u trbuhu, pojašnjavaju stručnjaci s Harvard Medical School. Na primjer, sama pomisao na hranu može potaknuti lučenje želučanih sokova prije nego se hrana pojavi na stolu. Riječ je o “intimnoj” vezi. Možemo reći da će crijeva slati signale mozgu, a on će isto tako slati signale crijevima kada se nađe u problemu. Jasno se može zaključiti da želudac ili crijeva koja nisu dobro mogu biti u tom stanju jer ste vi u depresiji, anksiozni ili pod stresom. Ovo možete primijetiti i kada osjetite da imate neke od gastroenteroloških problema.  Mnoge su studije pokazale kako pristupi utemeljeni na psihologiji mogu voditi do poboljšanja probavnih simptoma.

Emocije mogu dovesti do gastroenteroloških problema

Zašto dolazi do problema u gastroenterološkom sustavu kada je mozak u problemu, ali zašto crijeva mogu uzrokovati glavobolju, pojasnila je u nastavku dr. med. Sanja Toljan, spec. anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja, Ravnateljica poliklinike Orlando;

Poveznica gastroenterološkog sustava i mozga

Koža je važan organ koji nas štiti od utjecaja iz okoline. Po koži znamo jesmo li zdravi ili nas možda nešto muči, na koži se pokazuju alergije, upalne bolesti, infekcije. Često uzrok problema na koži nalazi se duboko u nama!

Prim. Ljerka Eljuga otkriva “glavne krivce” koji mogu dovesti do raka

A naša druga koža, naš gastrointestinalni sustav, koji svakodnevno dolazi u doticaj s okolinom preko naših usta, ostaje za nas nevidljiv. Možemo ga samo osjećati! Itekako ga osjećamo: bolovi u želucu, napadaji žuči, napuhanost, zatvor, proljev, sve su to manifestacije bolesnih crijeva. No, i migrena, kronični umor, upale zglobova, ginekološki poremećaji, razne autoimune bolesti kao multipla skleroza, fibromialgija, lupus, pa čak i dijabetes, svoj korijen mogu imati u bolesnim crijevima.

Znanstvena podloga poremećene gastrointestinalne funkcije kaže da dolazi do poremećaja u propusnosti stjenke crijeva, što dovodi do toga da određene molekule ulaze u krvni optok i potiču upalni odgovor, obranu organizma.

Laički rečeno znači, „rupe“ u crijevima dovode do toga da hrana koju najčešće jedemo djelomično prolazi gdje ne bi trebala i stvara upalu u našem tijelu. To se lako da provjeriti ako napravimo test intolerancije na hranu, i u većini slučajeva pokazat će se da smo intolerantni baš na hranu koju najčešće jedemo, u slučaju većine ljudi radi se o mliječnim proizvodima i žitaricama. Za crijeva popularno kažemo da su „drugi mozak“, jer imaju bogato razvijen živčani sustav. Većina serotonina i dopamina, znači kemikalija koje prenose živčane podražaje, nalazi se, ne u mozgu, nego u crijevima. Zbog toga mnoge emocije svoje reperkusije nađu i na crijevima.

Upitali smo ljekarnicu što kupiti za jačanje imuniteta i zdravlje, evo što nam je rekla

Različite bolesti i poremećaji, kao sindrom iritabilnog crijeva ili ulcerozni kolitis, često su isprovocirani nekim emocionalnim stanjem. Većina autoimunih bolesti današnjice nastaje zbog poremećaja u propusnosti crijevne sluznice. Različita emotivna stanja dovode do poremećaja na nivou neurotransmitera. Zato su tako i popularne tehnike rješavanja stresa, razne pozitivne psihologije, tečajevi, joga i sl. Svatko mora sam za sebe pronaći koju metodu će odabrati, koja metoda najbolje odgovara osobnom temperamentu. Anksiozni i depresivni trebaju aktivnost, a hiperaktivni meditaciju, tek tada će se njihov mozak uravnotežiti i odašiljati prave signale, ne samo u crijeva nego i u ostale dijelove tijela.

Više o ovoj temi ali i mnogim drugima pročitajte sutra u magazinu Ordinacija.hr!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo