Ove su poznate osobe priznale javno da pate od depresije - popis bi vas mogao šokirati! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ove su poznate osobe priznale javno da pate od depresije – popis bi vas mogao šokirati!

Foto: Liam Goodner / Shutterstock.com

Ne sramite se nikada tražiti pomoć!

Anksioznost je stanje koje djeluje na naš organizam u cijelosti: na misli, osjećaje i na tijelo. No depresija i anksioznost često dolaze u paru, pa 50 posto onih koji pate od depresije znaju što je anksioznost. Depresija se može nazivati i kliničkom ili depresivnim poremećajem, a obilježava ju stalna tuga, gubitak nade i osjećaj praznine koji traje više od dva tjedna. Uz osjećaj tuge, javlja se i očaj, apatija, manjak samopouzdanja, pesimizam i osjećaj manje vrijednosti. Važno je da terapeut pravilno identificira stanje kako bi se problemu pristupilo na dobar način, a na vama je da se njemu obratite jer šutnja može samo pogoršati stvari. Isto će potvrditi i poznate osobe koje se bore s ovom dijagnozom.

Dwayne Johnson

On je jedan od najplaćenijih glumaca Hollywooda, ali  “The Rock” je progovorio i o depresiji koja ga muči te za magazin Express izjavio „Borba i bol su stvarni, a dugo mi je trebalo kako bih shvatio da je ključ u tome da se ne treba strahovati od razgovora o tome. Mi muškarci posebno volimo to držati za sebe, ali znajte da niste sami“

Katy Perry

Pop zvijezda je u jednoj emisiji odlučila podijeliti svoje muke s fanovima kako bi oni znali tko je ona zapravo. „Ako ljudi vide tko sam ustvari, shvatit će da i oni mogu sanjati velike snove“, dodala je.

Jon Hamm

Baš kao i njegov karakter Don Draper u  Mad Menu, i on je vodio teške borbe u životu. Uvijek je otvoreno govorio o svojoj borbi s depresijom, a često ističe kako je posebno teško bilo nakon što mu je otac umro kada je on studirao. U intervjuu za IN Style magazin je istaknuo i dobrobiti terapije. “Živimo u svijetu gdje je bilo kakvo priznanje o negativnim stranama života percipirano kao slabost. Ustvari je snaga – nije slabost reći da trebaš pomoć“.

10 jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da očuvate mentalno zdravlje

Lady Gaga

Ova poznata glazbenica i glumica priznaje kako se borila s depresijom i anksioznim poremećajem od kad zna za sebe. Nije ju sram niti priznati da pije lijekove kako bi joj bilo bolje. Smatra kako je važno da svi otvoreno govorimo o svom mentalnom zdravlju, a ako se priče dijele zajedničkim snagama, svi ćemo postati hrabriji.

Michael Phelps

Plivač koji je osvojio 28 Olimpijskih medalja kaže kako se prva epizoda depresije dogodila 2004., ali najgora je epizoda bila nakon nastupa 2012. godine. Kaže kako je znao sam u sobi biti i po 5 dana, kada je razmišljao samo o tome kako ne želi živjeti. „Sasvim je u redu da nisi OK“,  izjavio je.

Bruce Springsteen

“The Boss” se već u 60.tim godinama prošlog stoljeća borio s depresijom, a u emisiji CBS Sunday Morning je izjavio:  “Depresija je stvar koja te potpuno obuzme, stigao sam do trenutka kada nisam želio izaći iz kreveta“. Kaže kako to stanje nije utjecalo na njegov rad i da mu je podrška supruge bila dragocjena; “Govorila bi da će sve biti OK, možda ne danas ili sutra, ali na kraju će sve biti OK.“.

Gwyneth Paltrow

Glumica koje je primila brojna priznanja za svoj rad, priznala je kako se borila s postporođajnom depresijom 5 mjeseci nakon što je rodila drugo dijete. “Osjećala sam se kao zombie,” rekla je za magazin  Good Housekeeping . “Nisam mogla zaviriti u svoje srce, nisam mogla kontrolirati emocije – nisam se mogla povezati“, rekla je glumica koja se borila s kliničkom depresijom nakon što joj je preminuo otac 2002. godine.

Ashley Judd

Ova je glumica sama otkrila kako je njeno djetinjstvo bilo disfunkcionalno. Osjećala se izolirano i nesigurno, a smatra da zbog toga danas osjeća iznimnu tugu. No stvari su krenule bolje kada se prijavila u kliniku na liječenje jer je jednostavno trebala pomoć i način kako da se odmakne od te velike boli koju je osjećala.

Ryan Phillippe

Borba s depresijom je za ovog mladog glumca započela još u ranoj mladosti; “Kako stariš, čini se da osjećaj postane podnošljiviji, no u konačnici ja sam i dalje tužna osoba“.

Sa starenjem se mijenja i raspoloženje… Ovo su potencijalni uzroci depresije u starijih osoba

Jim Carrey

Osoba koja stoji iza nekih od najluđih karaktera na TV ekranima, kaže kako je imao mračnih faza u životu. Otvoreno je govorio o antidepresivima, a danas živi vrlo povučeno i jako pazi na duhovnu stranu života. „Rijetko pijem kavu, a jako sam ozbiljan kada je u pitanju alkohol ili droge. Život je jednostavno predivan“.  

Robin Williams

Kada je ovaj poznati 2014. godine počinio samoubojstvo, svijet je ostao nijem. Poznati je komičar patio od depresije, ozbiljne zlouporabe alkohola i droga. Dijagnosticirana mu je Parkinsonova bolest, a jednom je prilikom izjavio: “Da li sam ponekad u maničnoj fazi? Jesam. Jesam li takav cijelo vrijeme? Nisam. Jesam li često tužan? Jesam. Je li mi to teško pada? Da, jako.“.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo