Zdravlje

Zdravlje

Ovi simptomi demencije rano se javljaju, prepoznajte na vrijeme ako želite živjeti dulje i kvalitetnije

Shutterstock

Demencija je postupan, ali kronični gubitak kognitivnih sposobnosti

Ljudi oboljeli od demencije imaju poteškoća s pamćenjem te lošom prosudbom životnih situacija.  Rana dijagnoza demencije može voditi i do boljeg liječenja bolesti, upozoravaju liječnici, pa je iznimno važno na vrijeme primijetiti i prepoznati simptome. 

“Procjenjuje se da oko 55 milijuna osoba diljem svijeta trenutno pati radi Alzheimerove bolesti i ostalih uzroka demencije, a procjenjuje se da će do 2030. godine ta brojka porasti na 78 milijuna, a 2050. i do 139 milijuna osoba”, navodi Andrew Budson, liječnik endokrinolog. Stručnjaci upozoravaju na prve simptome koji mogu otkriti da je vrijeme za posjet liječniku. 

Ne možete sudjelovati u normalnom razgovoru niti se snalazite u vremenu i prostoru 

Dr. Jacob Hascalovici, stručnjak za kognitivno zdravlje ističe kako će u tim trenutcima često osoba tražiti načine kako da se opravda, ali ako primjećujete da vam se takve situacije često događaju, da se ne možete sjetiti uobičajenih fraza ili vam nedostaje koncentracije, možda se radi o simptomu demencije. 

Dr. Tomi Mitchell, stručnjak za pitanje demencije navodi kako se radi o uobičajenoj kognitivnoj bolesti starih ljudi, a simptomi mogu biti tihi i ne lako prepoznatljivi prijateljima i obitelji. No jedan od prvih signala demencije je nemogućnost praćenja datuma i vremena, ali i problemima sa sudjelovanjem u komunikaciji. Ako primijetite te promjene u ponašanju, posjetite liječnika. 

Polovina smrtnih ishoda zbog raka može se izbjeći – evo kojih navika se morate riješiti

Gubite se na poznatim mjestima i ne možete dovršiti rutinske zadatke

Prema riječima dr. Hascalovici, demencija može utjecati na navigacijske sposobnosti, što znači da se možete izgubiti an mjestima koja jako dobro poznajete kao što je crkva, lokalni dućan ili kuća prijatelja. Mnogi će odmahivati rukom na ovaj problem, ali je važno zapamtiti da se radi o prvim simptomima demencije koji, ako se primijete na vrijeme, se mogu i usporiti pa tako i razvoj same bolesti

Demencija može utjecati i na kratkotrajno pamćenje kada je u pitanju rješavanje svakodnevnih problema, pa ako primijetite da netko od ukućana ima takve probleme, savjetujte mu da se obrati liječniku kako bi se procijenilo stanje. 

Ehinaceja, astragalus, laktoferin: Ako želite ojačati imunitet, obratite pažnju na ova tri noviteta

Primjećujete promjene u raspoloženju, anksiozni ste, depresivni ili apatični

Dr. Mitchell navodi kako su promjene česte kako starimo, ali one mogu biti i simptom demencije. Ako primjećujete promjene u raspoloženju i javlja se depresija ili anksioznost, može se raditi o demenciji. Jedan od prvih simptoma demencije se javlja u obliku poteškoća s planiranjem, završavanjem poznatih zadataka i zahtijevaju pregled liječnika radi usporavanja napretka simptoma što će vam omogućiti da živite kvalitetniji život. Apatija je stanje manjka interesa, a može se očitati prema nečijem ponašanju, a kod starijih osoba i ona može biti signal demencije. Bilo koje od navedenih promjena zahtijevaju pregled liječnika jer je i u ovom slučaju rana dijagnoza ključ za dulji i ispunjeniji život. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo