Zdravlje

Zdravlje

Ovih 8 stvari mora napraviti svatko tko je pozitivan na koronavirus ili je bliski kontakt

Shutterstock

Zbog sve većeg rasta broja novooboljelih osoba od bolesti COVID-19 u gradu Zagrebu, ali i praćenja njihovih kontakata, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar podsjećaju na upute o postupanju u slučaju obolijevanja ili bliskog kontakta s oboljelom osobom.

Prvo što savjetuju je da obavijestite svojeg izabranog liječnika obiteljske medicine, koji će  dati upute o izolaciji ili po potrebi otvoriti bolovanje.

Ovo su 3 važna simptoma infekcije omikronom – reagirajte na vrijeme

Ako ste pozitivni na koronavirus ili ste bliski kontakt:

 1. Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.
 2. Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom. Liječnik će vam dati upute o izolaciji te po potrebi otvoriti bolovanje.
 3. Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne i druge ustanove), odmah obavijestite svog poslodavca, odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite, koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja unutar kolektiva.
 4. Izolacija uglavnom traje 10 dana, pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. Ukoliko ste simptome razvili recimo 4.1.2022., izolacija traje do 14.1.2022. 23:59 sati. Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati na COVID-19 (izuzetak su teški klinički oblici COVID-19 i imunokompromitirani bolesnici).
 5. Izolacija oboljele osobe može se skratiti ukoliko je osoba asimptomatska ili simptomatska s blagom ili umjerenom kliničkom slikom u sljedećim slučajevima: 
 • primarno je cijepljena (2 doze cjepiva koje se primjenjuje u dvije doze ili 1 doza Janssena), uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cijepljenja, ali ne više od 120 dana
 • preboljela je bolest COVID – 19 unutar 120 dana 
 • preboljela je bolest COVID – 19 i nakon preboljenja primarno cijepljena
 • primarno cijepljena i docijepljena (primila booster dozu) 

6. Obavijestite bliske kontakte o svojoj bolesti, odnosno pozitivnom nalazu na COVID-19 te ih uputite da se jave izabranom liječniku radi karantene (samoizolacije). Uvjeti za izuzeće, odnosno skraćenje karantene (samoizolacije) opisani su u nastavku teksta.

7. Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti (odnosno od uzimanja brisa ako nemate nikakve simptome bolesti, a nalaz brisa je pozitivan na SARS-CoV-2) pa sve do trenutka Vašeg odlaska u izolaciju.

8. Pripremite popis bliskih kontakata ako se radi o zaposlenima u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi tj. domovima za starije i nemoćne. 

Osobe koje završavaju s izolacijom sedmi dan, tri dana nakon izlaska trebaju dosljedno i pravilno nositi masku u kontaktu s drugim osobama, ograničiti kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od ozbiljne bolesti COVID-19 te se pridržavati drugih epidemioloških mjera.

Ako ste bliski kontakt osobe oboljele od COVID-19 (laboratorijski potvrđen SARS-CoV-2):

 • Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.
 • Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i vaš liječnik ne radi i sl.).
 • Vaš će liječnik uzeti osnovne podatke o osobi oboljeloj od COVID-a 19 čiji ste bliski kontakt radi provjere (uvidom u informatički sustav ili izravnim kontaktiranjem epidemiologa) i po potrebi otvoriti bolovanje.
 • Ostanite u karanteni (samoizolaciji) 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom, pri čemu se dan kada ste zadnji put bili u kontaktu računa kao nulti dan, a sljedeći dan je prvi dan karantene (npr. ako ste s osobom bili u kontaktu 04.01.2022. tada karantena traje do 14.01.2022. 23:59, te 15.01.2022. nastavljate svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti (posao, škola i dr.), pod uvjetom da tijekom karantene (samoizolacije) niste razvili nikakve simptome.
 • Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni (samoizolaciji) u trajanju od 20 dana (10 dana trajanja zaraznosti bolesnika, plus 10 dana karantene od posljednjeg dana zaraznosti bolesnika) od datuma obolijevanja bolesnika, pod uvjetom da kontakti ne razviju simptome bolesti tijekom tog razdoblja, što treba procijeniti izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite.

Prema trenutno važećim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (7. siječanj 2022., verzija 17) bliski kontakt ne ide u karantenu (samoizolaciju) u sljedećim slučajevima;

 • primarno je cijepljen (2 doze cjepiva koje se primjenjuje u dvije doze ili 1 doza Janssena), uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cijepljenja, ali ne više od 120 dana
 • prebolio je bolest COVID – 19 unutar 120 dana 
 • prebolio je bolest COVID – 19 i nakon preboljenja je primarno cijepljen
 • primarno je cijepljen i docijepljen (primio booster dozu)

Bliski kontakt koji ide u karantenu (samoizolaciju), a koja traje 7 dana;

 • prebolio je bolest COVID – 19 prije više od 120 dana
 • primarno je cijepljen, no prošlo je više od 120 dana

Zašto nije dobra ideja namjerno se zaraziti omikronom? Liječnik upozorava na 5 razloga

Izvor: NZJZ Dr. Andrija Štampar

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo