Zdravlje

Zdravlje

Ovim navikama narušavate zdravlje srca, a prije 40. ih (za vlastito dobro) morate odbaciti

Shutterstock

Nema osobe koja u mladosti nije mislila da će baš nju zaobići sve bolesti koje postoje, pritom ne misleći na to kako određenim navikama upravo narušavaju svoje zdravlje.

U ovom tekstu govorimo o zdravlju srca i greškama koje ponavljate a mogu voditi do velikih problema:

  • Imate višak kilograma
  • Više sjedite nego hodate
  • Pretjerujete u teretani
  • Pušite cigarete
  • Dozvoljavate stresu da vas preuzme
  • Neumjereno konzumirate alkohol
  • Preskačete preglede kod liječnika
  • Ne planirate ništa unaprijed

Pa krenimo redom…

Višak kilograma

Višak kilograma može uzrokovati porast lošeg kolesterola, triglicerida i krvnog tlaka i tako utjecati na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Na žalost, gubitak kilograma je puno teža borba u zrelim godinama pa je potrebno paziti na to kako jedete već u mladosti.

Kako to promijeniti: Pametno je s liječnikom ili nutricionistom napraviti plan kako uspješno izgubiti višak kilograma, jer svatko je i u tom slučaju poseban. Ne izbjegavajte vagu i redovito provjeravate koliko kilograma imate, pa i ako se događaju promjene na dnevnoj bazi, zabilježeni podaci vam mogu pomoći da imate kontrolu.

Jedete previše procesuiranih namirnica

Dok se u čipsu ili omiljenim kolačima treba povremeno uživati, morate znati da su takve namirnice pune masnoća i soli, a sve povezano s razvojem bolesti srca. Izbjegavajte zaslađenu hranu i rafinirane ugljikohidrate jer mogu uzrokovati inzulinsku rezistenciju. Ova pojava je povezana s višim rizikom za razvoj srčanih bolesti. Izbjegavajte rafinirane hamburgere, peciva, kolače i deserte jer u većini slučajeva sadržavaju puno soli, šećera, trans masnih kiselina, hidrogeniziranih i zasićenih masnoća.

Kako to promijeniti: Zamijenite spomenute namirnice onima koje srce voli, a to je biljna hrana, cjelovite žitarice i zdrava ulja. Riba je također dobar odabir, a uvijek se možete počastiti nemasnom piletinom ili puretinom.

Sjedilački način života

Ovakav stil života je povezan s pretilošću, visokim krvnim tlakom, kolesterol i drugim kroničnim bolestima. Naravno, svakodnevne aktivnosti će smanjiti rizik od razvoja bolesti srca i poboljšati rad krvotoka, a ako pazite i na tjelesnu težinu, smanjujete rizik od razvoja bolesti srca, udara i visokog krvnog tlaka.

Ovo je 5 upozoravajućih simptoma koji ukazuju da je COVID u vašim plućima, tvrde liječnici

Kako to promijeniti: Američka udruga za zdravlje srca savjetuje kako bi svakog tjedna trebali barem 150 minuta posvetiti tjelovježbi ili  30 minuta u danu, 5 od 7 dana u tjednu: trening snage ne biste trebali izbjegavati jer ćete tako utjecati na rast mišića koji podržavaju zdrav metabolizam, posebno kako starimo.

Ako ste potpuno neaktivni, polako i postepeno se posvetite tjelovježbi, a svakako je pametno razgovarati s liječnikom odakle krenuti. Bilo kakvo kretanje je bolje od ne-kretanja, pa barem pokušajte automobil parkirati daleko od mjesta stanovanja i do kuće prošetajte.

Pretjerujete u teretani

Studija objavljena na Mayo klinici upozorava da osobe koje idu u teretanu više od onog što je preporučeno i tako u periodu od 25 godina imaju veće šanse da će se kod njih razviti ateroskleroza prisutna kao subkliničko stanje prije nego dođu u srednje godine. Spominje se u studiji i nakupljanje kalcija na stijenkama arterija što će ih činiti manje fleksibilnima.

Kako to promijeniti: Ako volite ekstremne napore, rad sa stručnjakom se savjetuje kako bi se spriječile sve spomenute negativne posljedice. No ako ne možete bez nekoliko treninga u danu, pokušajte se fokusirati na nježnije pokrete tijela, i svakako uključite istezanje ili vježbe joge.

Pušenje

Dim cigareta, ali i cigara i lula, štetan je za zdravlje srca, arterija i pluća. Prestanak pušenja jedan je od najveći koraka koje možete poduzeti za svoje krvožilno zdravlje te tako smanjiti rizik od bolesti srca i za osobe oko sebe. Ubrzo nakon prestanka pušenja, vaši izgledi će, za dobivanje kardiovaskularnih bolesti pasti. Nakon 1 do 2 godine ne pušenja, vjerojatnost da ćete dobiti neki oblik kardiovaskularne bolesti značajno pada. Također, opada i vjerojatnost obolijevanja od nekog oblika raka.

Kako to promijeniti: Ne može se jednostavnije reći – ako pušite, prestanite odmah! Ne samo da čete zaštiti svoje zdravlje već i svih oko vas koji protiv svoje volje udišu vaš dim.

Ne znate se boriti protiv stresa

Stres je jedan od tihih ubojica zdravog srca. Na sreću, stresom možemo upravljati jer on ne proizlazi toliko iz same situacije, već načina na koji se mi nosimo s njom. Sljedeći put kada se nađete u stresnoj situaciji, uzmite si minutu, dvije i razmislite je li vrijedno na živcirati se oko nje. Znati se suočiti s takvim situacijama dat će vašem srcu dug život jer kad smo pod stresom, luči se adrenalin koji može premoriti srce.

Mislite da ćete se prehladiti ako vam je hladno? Ovo je 5 nevjerojatnih istina o imunitetu

Osim što se možete naučiti nositi sa stresnom situacijom, također višak adrenalina u organizmu možete “iznojiti” fizičkom aktivnošću, poput trčanja ili čak i joge.

Kako to promijeniti: Osim što se možete naučiti nositi sa stresnom situacijom, također višak adrenalina u organizmu možete “iznojiti” fizičkom aktivnošću, poput trčanja ili čak i joge. Možda je slušanje glazbe metoda koja vama najbolje odgovara.

Uživate prečesto u alkoholu

Dok umjerena konzumacija alkohola neće nanijeti nikakvu štetu organizmu, neumjerena konzumacija ipak može nanijeti zlo – utjecati na povišenje krvnog tlaka, nakupljanje kilograma i na kraju na razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kako to promijeniti: Umjerenost je ključ i u ovom slučaju, za muškarce je preporuka 2 čaše u danu, a za žene jedna.

Preskačete preglede kod liječnika

Kako biste znali kakvog ste zdravlja, potrebno je redovito ići na liječničke preglede. Takvo će ponašanje utjecati u velikoj mjeri na prevenciju razvoja mnogih bolesti, pa tako i bolesti srca.

Kako to promijeniti: Koliko je važno zakazati pregled kod liječnika, toliko je važno i na njega otići. Na pregledu razgovarajte o povijesti bolesti u obitelji, stanjima koja vas zabrinjavaju u potencijalnim rizicima za zdravlje.

Izbjegavate planove

Sjetite se svih planova na koje ste rekli Ne? Izbjegavanje druženja i raznih događanja može negativno utjecati kako na mentalno tako i na fizičko zdravlje. Jedna je studija, provedena čak prije 75 godina, pokazala kako nas odnosi s ljudima čine sretnijim i zdravijim. Osobe koje se osjećaju usamljeno često imaju i povišen krvni tlak.

Kako to promijeniti: Jednostavno, drugi put kad vas netko pozove nekamo, vi se potrudite da tamo i odete. No nemojte samo prihvaćati pozive, već i sami organizirajte druženja i na njih zovite prijatelje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo