Zdravlje

Zdravlje

Ovisnost o kapima za oči – rizik ili ne?

Foto: Shutterstock

Kapi za oči koje se koristi koje se koriste protiv crvenila i suhoće oka oboljeli često koriste svakodnevno.

Kapi za oči koje se mogu u ljekarnama kupiti bez recepta najčešće su kapi za suhe oči i one koje suzbijaju crvenilo očiju. Takve kapi osobe počinju koristiti svakodnevno jer im olakšavaju probleme s očima.

Dr. med. i specijalistica oftalmologije Irena Filipović Grčić kaže kako je razlog čestog korištenja kapi rezultat načina života, odnosno cijelog dana provedenog pred računalima i manjim ekranima.

U slučaju suhoće očiju, tj. sindroma suhog oka umjetne suze bi trebalo koristiti svakodnevno, najmanje tri puta na dan, a po potrebi i češće. Također, osobe koje dugo vremena provode za računalom mogu kapati umjetne suze da ne bi došlo do nepotrebnog isušivanja očiju i posljedičnog zamućenja vida – ističe specijalistica oftalmologije.

Najveći udjel u kapima za očima je fiziološka otopina, dok su u manjem udjelu sastojci poput natrijevog hijaluronta, borne kiseline i konzervansa. No, oftalmologinja napominje kako se u današnje vrijeme prednost daje onim kapima koje ne sadrže konzervans jer se pokazalo kako ono štetno djeluje na spojnicu oka.

Ovisnost o kapima za oči

Ne bih rekla da postajemo ovisni o njima, već nam umjetne suze olakšavaju postojeće simptome pa ih iz tog razloga upotrebljavamo sve češće i svakodnevno, a i takav je stil života da provodimo puno vremena pred računalom i u suhim prostorima – objašnjava Filipović Grčić.

Navodi kako se umjetne suze mogu koristiti svakodnevno bez straha, no druge kapi, koje su na bazi vazokonstriktora (one koje služe za ublažavanje crvenila očiju) ne savjetuje koristiti svakodnevno, pogotovo bez pregleda oftalmologa.

Ukoliko je riječ o vazokonstriktorima ili kortikosteroidnim kapima za oči dugotrajna upotreba istih nije poželjna bez kontrole oftalmologa jer može doći do pogoršanja suhoće očiju, do povišenja očnog tlaka te stvaranja mrene a u tom slučaju je liječenje kompliciranije – objašnjava.

Oftalmološki pregled obavezan

Kako biste znali koje kapi koristiti te u kojoj mjeri, najbolje je obaviti pregled i savjetovati se s oftalmologom

Svim pacijentima savjetujem da ne uzimaju kapi za oči bez prethodno obavljenog pregleda kod oftalmologa! Oftalmolog će nakon pregleda na biomikroskopu utvrditi koje su kapi za oči najbolje za pacijenta i koliko dugo vremena i koliko često će ih koristiti – zaključuje Filipović Grčić.

Zamućenje vida? Plutajuće čestice? Saznajte što vam vaše oči pokazuju! Pogledajte i kako riješiti najčešće probleme s kožom oko očiju!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo