Zdravlje

Zdravlje

Ovo je 7 simptoma raka mjehura – mogu upućivati i na neke druge bolesti zato ih ne ignorirajte

Shutterstock

Rak mjehura će se češće razviti kod muškarca nego žena, a većinom kod starijih osoba. No treba napomenuti da žene nisu od njega zaštićene.

Bez obzira na životnu dob, važno je znati prepoznati simptome koji mogu upućivati na ovu ozbiljnu bolest.

Uobičajen simptom raka mjehura je pojava krvi u mokraći, a osobe koje su starije od 55, pušači su ili imaju u povijesti obitelji pojavnost ovog raka, su u rizičnoj skupini.

Smatra se da je 30-40 posto svih karcinoma mokraćnog mjehura u direktnoj vezi s pušenjem. U dimu cigarete nađeno je preko 50 štetnih spojeva koji potiču stvaranja tumora, a najvažniji su amini i katran, pojasnio je dr. mr.sc Antonio Plešnar dr. med, spec. urolog  te dodao kako učestale urinarne infekcije bilo bakterijama ili virusima, kao i česta zračenja mogu dovesti do pojave tumora.

Pripazite na simptome koji se mogu javiti i odmah se obratite liječniku

1. Krv u mokraći

Ovo je možda i prvi simptom raka mjehura, i žene će ga lako previdjeti jer je obično bezbolan i može se pojaviti svakih par mjeseci. Mnoge ga žene zamijene za simptom menopauze ili menstrualnog krvarenja. Krv u urinu ne znači uvijek i rak, ali je važno posjetiti liječnika ako se javi. Dr. Gary D. Steinberg, profesor kirurgije je pojasnio: „Krv u urinu može biti vidljiva samo mikroskopom ili golim okom, u tom slučaju će se svi prepasti“.

Krve ne mora biti žarko crvene boje, može biti smećkasta. Svakako ne ignorirajte ovaj simptom.

2. Osjećaj žarenja pri mokrenju

Kako smo naveli, krv u mokraći se često može pronaći samo mikroskopom, ali ako ju vidite, obratite pažnju i na druge simptome. I peckanje prilikom mokrenja može biti simptom raka mjehura. Promjene pri mokrenju se javljaju često kod starih osoba, ali ako se uz krv javlja i osjećaj peckanja pri mokrenju, svakako treba posjetiti liječnika.

Ako imate visoki tlak i idete na godišnji, ovu grešku obavezno izbjegavajte na odmoru

3. Čini vam se da morate često mokriti

Čini vam se kao da imate ciglu u mjehuru, ali kad odete na toalet ne možete ništa izmokriti ili možda na toalet morate i nekoliko puta tijekom noći … Učestalo mokrenje bez osjećaja pečenja može biti posljedica ne samo kronične upale nego i postojanja kamenaca ili tumora stjenke mokraćnog mjehura. Također, uzrok se može nalaziti i izvan urinarnog trakta, a posljedica je neurološkog oštećenja puta kojim mozak regulira pražnjenje mjehura. U svakom slučaju potrebna je urološka obrada.

4. Upala mjehura ne prolazi

Upale mokraćnih puteva vrlo su česte. Gotovo da nema muškarca ili žene koji se nije sreo s upalom prostate ili mjehura. Neliječene upale mogu se proširiti i na bubrege izazivajući akutnu ili kroničnu upalu. Naravno, ne znači svaka upala mjehura i rak mjehura, a dr. Steinberg smatra da se kod žena često rak mjehura može zamijeniti za upalu mjehura. Ako ste ju liječili antibioticima ali simptomi se ne povlače ni tjednima nakon, pravi razlog može biti i rak. Prema njegovim riječima i podacima istraživanja, više će žena umrijeti od raka mjehura nego od raka dojke. Dakle iako češće pogađa muškarce, žene nisu zaštićene.

5. Bol u zdjelici ili leđima

Američko društvo za rak bol u zdjelici ili donjem dijelu leđa smatra simptomom uznapredovalo raka mjehura koji se možda već proširio i na druge dijelove tijela. Bez obzira je li se proširio ili ne, može se radi o pojavi jake boli. Iako se može raditi i o drugim stanjima, svakako provjerite s liječnikom što je u pitanju.

6. Jak umor

Iako uobičajena pojava, kada rak napreduje može se javiti i jak osjećaj umora, ali ne radi se o vama poznatom nedostatku energije već potpunom gubitku snage, bez obzira na to koliko ste odmarali. Taj umor može utjecati na vaš rad i ostale obaveze. Može biti i simptom drugih stanja, ali vi ga nikako ne biste trebali ignorirati već posjetite liječnika na vrijeme kako bi se otkrio pravi uzrok.

Ovo su sigurni znaci da je došlo do oštećenja jetre, pripazite na simptome

7.Gubitak apetita

Gubitak apetita je uobičajen simptom raka, a rak mjehura nije iznimka. Ako se rak proširio, možete osjećati slabost i primjetno gubiti kilograme. Naravno, gubitak kilograma može biti posljedica raznih stanja pa ne paničarite, ali ako se situacija iz neobjašnjivog razloga ne poboljšava, razgovarajte s liječnikom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo