Zdravlje

Zdravlje

Ovo je jako dobar razlog zašto se prije spavanja trebate tuširati toplom vodom

Shutterstock

Topla će voda isprati sav stres.

Svi volimo u krevet leći opušteni i mirni, a osim opuštanja, topli će tuš biti velika pomoć za kvalitetan san. Tijekom spavanja luči se hormon rasta neophodan za obnovu stanica, kao i hormon odgovoran za obrambene funkcije organizma. Živčane stanice u kori mozga odmaraju se jedino dok spavamo; san utječe na osjećaj zadovoljstva, pamćenje i koncentraciju...

S druge strane, pomanjkanje sna povećava rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog i srčanog udara, pojačava apetit, ali i utječe na plodnost, jer prema nekim studijama smanjuje broj spermija kod muškaraca za čak 30%. Nesanica kao najčešći poremećaj spavanja javlja se uslijed stresnih situacija i emocionalnih problema, no još češće povezana je s higijenom spavanja. Udobnost kreveta na kojem spavamo, ali i temperatura u spavaćoj sobi, konzumacija teške hrane i alkoholnih pića prije odlaska na spavanje, sve to može utjecati na kvalitetu sna, a time i na to kako ćemo se idući dan osjećati i funkcionirati.

Cirkadijalni ritam svake osobe, a radi se o prirodnom unutarnjem procesu koji regulira ciklus spavanje-budnost, ovisi o temperaturi tijela i količini svjetlosti. Prije spavanja je tako potrebno smanjiti temperaturu tijela kako bi se pojačala proizvodnja melatonina. Kada izađete iz toplog tuša, tjelesna temperatura će se smanjiti, a proizvodnja melatonina povećati, a sve će vam spomenuto pomoći da lakše usnite i da kvalitetnije spavate“, pojasnila je dr. Whitney Roban, specijalist za spavanje.

On je sedam puta dobio na lotu i sada otkriva 7 savjeta kako da i vi budete iste sreće

Koliko će biti topla voda, ovisi o vama, pa će tako kod nekih jako topla djelovati kao uspavanka. Vruća voda može i djelovati tako da budi energiju, pa je možda pametnije odbrati nešto nižu temepraturu vode. Neurolog Temitayo Oyegbile-Chid smatra da jako vruća voda nije dobar odabir jer ne želite da vam bude vruće kada legnete u krevet.

Imajte na umu i da vaše tijelo prirodno proizvodi melatonin na kraju dana i da će topli tuš samo ubrzati i malo pojačati proces. Uz to, faktor opuštanja koji topli tuš nudi će vas samo podsjetiti da je vrijeme za snove.

“Prije spavanja uzmite malo vremena za pripremu za odlazak u krevet, ugasite svjetla, utišajte zvukove i tako naučite mozak da je u tim trenucima vrijeme za počinak“, dodao je dr. Oyegbile-Chidi.

Stvorite rutinu

Tuširanje prije spavanja se svakako mora i obaviti prije spavanja jer nećete imati nikakve koristi od tuširanja toplom vodom u 18 sati ako u krevet idete u 22 sata. Ako želite zaspati u 22 sata onda se tuširajte 30-ak minuta prije. Kada izađete van, potrebno je još nešto napraviti:

“Samo tuširanje ne može biti cijela rutina već dio rutine pripreme za počinak. Kada izađete iz kade, učinite još nešto što vas opušta – pročitajte nekoliko stranica knjige, umasirajte mirisnu kremu… Nikako nemojte odmah uzeti telefon u ruke i pregledavati društvene mreže ili pojačati glazbu. To će samo djelovati kontraproduktivno“, dodaje dr. Roban.

Kažu da ovih 8 predmeta donosi sreću – imate li ih već kod kuće?

Prije tuširanja, pripremite sobu za spavanje, ugasite svjetla, mobitel ostavite da se puni u drugoj prostoriji, i bilo bi dobri posvetiti se aktivnostima koje vas opuštaju; poput meditacije, joge, pisanja dnevnika ili masiranja stopala.

„Tako ćete, kada krenete u kupaonicu znati što slijedi i tako ćete stvoriti jednistvenu rutinu prije spavanja“, istiće dr. Roban. Na te opuštajuće aktivnosti nemojte potrošiti više od 15 minuta, a nakon toga se prepustite kvlaitetnom snu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo