Ovo je treća najčešća bolest na svijetu, a često se ne liječi, pa čak niti ne dijagnosticira - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo je treća najčešća bolest na svijetu, a često se ne liječi, pa čak niti ne dijagnosticira

Migrena je neurološka bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, a pretpostavlja se da u Hrvatskoj od ove bolesti boluje oko 400 tisuća građana.

Udruga Migrena Hrvatska, prva hrvatska udruga posvećena migrenskim oboljenjima obilježava Dan migrene 21. ožujka 2022. godine u večernjim satima isticanjem vizuala i komunikacijskih poruka „Migrena nije samo bol“ na zagrebačkim fontanama.

U nedjelju, 27. ožujka 2022., na Trgu Petra Preradovića Udruga organizira događanje (od 10:30 do 13:30) tijekom kojeg će se građani moći informirati o migreni, prevenciji, dijagnostici, liječenju i poboljšanju kvalitete života. U sklopu savjetovališta od 11:00 do 13:00 oboljelima će za razgovor i savjetovanje na raspolaganju biti tim stručnjaka s raznih područja (liječnik opće prakse, neurolog, kineziolog i nutricionist). Građani će informacije dobiti i od predstavnica Udruge Migrena Hrvatska kako bi osvijestili kako pomoći oboljelim članovima obitelji i biti im što kvalitetnija podrška.

Kod osoba koje boluju od migrene zabilježen nedostatak jednog važnog vitamina u organizmu

Svrha aktivnosti je ukazati na činjenicu da je migrena neurološka bolest te dodatno građane senzibilizirati za potrebe oboljelih, oboljelima olakšati nošenje s tegobama bolesti te otkloniti predrasude kojima su izloženi u svakodnevnom životu i radu.

Migrena je treća najčešća bolest na svijetu te od nje boluje više od milijardu ljudi. Prema dostupnim podacima, vjeruje se da od migrene boluje svaka deseta osoba u Hrvatskoj, no bolest je vrlo često nedijagnosticirana pa se ne liječi ili se neadekvatno liječi.

Pravilna prehrana i migrena

Pravilna prehrana presudan je faktor u sprječavanju učestalog pojavljivanja okidača migrenskih napadaja, no oboljelima od migrene ponekad je teško pronaći kombinaciju namirnica koje će im pomoći u kreiranju idealnog jelovnika prilagođenog zadovoljenju nutritivnih potreba.

Oboljeli od migrene imaju dokazan deficit na magneziju, vitaminu D, vitaminima B skupine i omega 3 masnim kiselinama. Kako bi nadoknadili deficit i pomogli organizmu da se bori protiv migrene svakako je preporučljivo konzumirati namirnice bogate tim nutrijentima. Masna i teška hrana, čokolada i alkohol glavni su okidači migrene. U periodu migrenskog napadaja svakako se preporučuje lagana hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, magnezijem i vitaminima B skupine, objašnjava dr. sc. Marina Krpan.

Muku mučite s migrenama? Kod uzimanja lijeka posebno je važno uzeti ga u pravo vrijeme

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo