Zdravlje

Zdravlje

Ovo su 4 najvažnija minerala za bolju probavu, više energije i brže mršavljenje

Shutterstock

Ako vam se čini da zanemarujete unos minerala, a primjećujete da nešto teže gubite kilograme i da ste stalno umorni, vrijeme je za promjene…

Minerali su potrebni organizmu kako bi neometano funkcionirao, a oni isto tako mogu hranu koju ste pojeli pretvoriti u energiju. 

Znate li koja je razlika između minerala i vitamina?

Vitamini su organski spojevi što znači da su proizvedeni od biljaka ili životinja, a minerali su elemnti iz zemlje ili vode te ih apsorbiraju biljke ili ih pojedu životinje. Tijelu su oni potrebni kako bi se razvijalo i kako biste ostali zdravi. 

Prema riječima dr. Michael Njunge, specijaliste za sportsku medicinu i trenera Jesse Federa, postoje 4 minerala koja morate unositi redovno: magnezij, cink, kalcij i kalij. 
Naučite nešto o ovim mineralima i kako ih uklopiti u prehranu. 

1. Magnezij

Izuzetno važan mineral nalazi se u brojnim namirnicama ali se može koristiti u obliku suplementa. Iznimno je važan za jačanje energije, a kada nekome manjka ovog minerala u organizmu, osjeća se bezvoljno. 

Feder se slaže: “Magnezij i željezo su jedni od najboljih minerala za jačanje energije. 
Danas je opće poznato da je magnezij esencijalni sastojak organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima.  Ponekad se naziva i  “antistresnim mineralom“ zbog njegove pozitivne uloge u brojnim metaboličkim funkcijama, povezanima s negativnim posljedicama stresa. On će na još jedan način pomoći kod mršavljenja a to je regulacijom glukoze u krvi.  

Najbolji su izvor magnezija zeleno lisnato povrće, poput špinata, kao i mahunarke i orašasti plodovi. Možete ga pronaći u sjemenkama bundeve, brokuli, banani, grašku, ribi.

Vaša dijeta ne uključuje meso? Nutricionistica otkriva je li dobro potpuno ga se odreći

2. Cink 

Iako ga trebamo u malim količinama, potreban je svima. Cink djeluje s proteinima u svakom organu i podrška je gotovo 100 različitih enzima u različitim procesima, od kojih je jedan probava. Točnije, organizam nije u stanju u potpunosti probaviti i iskoristiti hranjive tvari bez pomoći cinka. Simptome poput mučnine, povraćanja ili proljeva mnogi danas tumače intolerancijom na gluten, a moguće je da naprosto ne unose u organizam dovoljno hrane bogate cinkom, poput jogurta, sira, špinata ili morskih plodova. U našem organizmu cink igra obrambenu ulogu u borbi protiv toksina i drugih štetnih supstanci koje svakodnevno unosimo. Ključnu ulogu igra i u proizvodnji T-stanica koje brane organizam od virusa i kancerogenih stanica. Ukratko, nedostatak cinka ugrožava vaš imunitet zbog čega je organizam podložniji bolestima. 

3. Kalij

Svaka stanica organizma treba dovoljnu količinu kalija da bi funkcionirala. Ako ste nakon svake male aktivnosti iscrpljeni i umorni, a znate da ste spavali dovoljno – onda uzrok može biti nedostatak kalija. Kalij igra veliku ulogu u kontrakciji mišića, pa kada je razina kalija niska, možete osjetiti slabost ili čak i grčeve u mišićima. Probava će također bolje raditi ako organizmu ne nedostaje kalija – hrana se neće tako lako razgraditi. Nalazi se batatu, bijelom grahu, avokadu, zelenom povrću…

4. Kalcij 

Često se povezuje s jakim kostima i zubima, ali on nudi puno više. Nužan je za pravilan rad živčanog i mišićnog sustava, regulira srčani ritam, krvni tlak i zgrušavanje krvi, važan je za hormonsku ravnotežu, a uravnotežuje i želučanu kiselinu. Ako jedete namirnice bogate kalcijem, metabolizam će brže raditi što će isto pomoći mršavljenju. Isto tako, može samo pomoći vašoj probavi…

Imate više od 50 godina i kilogrami se samo nakupljaju? Ove su namirnice odgovorne za to – izbjegavajte

Mlijeko i mliječni proizvodi tradicionalno se ističu kao najbolji izvori kalcija, no kalcijem obiluje i zeleno povrće, npr. špinat, raštika, brokula, blitva, kupus, kelj… Dobri su izvori kalcija bademi, orasi, naranče, soja, zob i srdele, a ima ga i u komoraču, mahunama, tikvicama, češnjaku, bosiljku, cimetu, sezamu, algama, suhim šljivama…

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo