Migrena je neurološka bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, a pretpostavlja se da u Hrvatskoj od ove bolesti boluje oko 400 tisuća građana.
Studije pokazuju da nakon što navrše 70 godina, samo deset posto žena i pet posto muškaraca koje su nekad mučile migrene imaju i dalje problem s njima.
Evo što o ovim podacima misli doc. prim. dr. sc. Sandra Morović, dr. med., spec. neurologije i zamjenica ravnateljice Poliklinike Aviva:
Poznato je da ponavljajuće epizode glavobolje uzrokuju izmjenu strukture i funkcija mozga, što objašnjava kompleksnost ovog neurološkog poremećaja. Osim genetskih uzroka velik utjecaj ima okolina osobe s migrenom, ali i upala, koja može progredirati u odrasloj dobi. Tijekom starenja mozak počinje gubiti stanice i smanjivati se. Posljedično dolazi do smanjenja nekih neuroloških funkcija i broja signalnih putova, što može objasniti smanjenje migrena u starijoj dobi.
Ovo je treća najčešća bolest na svijetu, a često se ne liječi, pa čak niti ne dijagnosticira
Rano liječenje može stabilizirati pa i smanjiti napredovanje ovog poremećaja tijekom vremena. Očuvanje zdravlja, poput održavanja primjerene tjelesne težine, umjerenog unosa kofeina, liječenje poremećaja spavanja i druge mjere životnog stila mogu pomoći u kontroli i ograničavanju migrene tijekom života, ali i povećati vjerojatnost za poboljšanje i smanjenje tegoba u zreloj i starijoj životnoj dobi.
Pravilna prehrana i migrena
Pravilna prehrana presudan je faktor u sprječavanju učestalog pojavljivanja okidača migrenskih napadaja, no oboljelima od migrene ponekad je teško pronaći kombinaciju namirnica koje će im pomoći u kreiranju idealnog jelovnika prilagođenog zadovoljenju nutritivnih potreba.
Oboljeli od migrene imaju dokazan deficit na magneziju, vitaminu D, vitaminima B skupine i omega 3 masnim kiselinama. Kako bi nadoknadili deficit i pomogli organizmu da se bori protiv migrene svakako je preporučljivo konzumirati namirnice bogate tim nutrijentima.
Postoji li nešto nepoželjnije od migrene? Ako vas “napadne” iskoristite ove trikove jer pale!
Masna i teška hrana, čokolada i alkohol glavni su okidači migrene. U periodu migrenskog napadaja svakako se preporučuje lagana hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, magnezijem i vitaminima B skupine, objašnjava dr. sc. Marina Krpan.
Prepoznajte čimbenike rizika, tj. ‘okidače’ za napadaj migrene:
- spavanje – nedostatak ili previše sna, promjena rutine spavanja
- dehidracija – nedovoljan unos ili pretjerani gubitak tekućine
- jaki podražaji – dugotrajna izloženost (svjetlo, zvuk, jaki mirisi kao što su parfemi, boje, petrol)
- pušenje
- kofein – promjene u unosu poput naglog prekida uzimanja, pretjerano uzimanje kofeina (više od tri do četiri šalice kave na dan)
- stres – učestali okidač napadaja migrene (uključen u 80 % napadaja)
- promjene životnih navika i rutine – gladovanje, propušteni obrok (osobito doručak i/ili ručak), dugotrajna putovanja
- određena vrsta hrane i pića – alkohol (npr. crveno vino)
- poremećaji raspoloženja – depresija i tjeskoba
- menstrualni ciklus – hormonalne promjene mogu biti provocirajući čimbenici za migrenu
- tjelesna aktivnost – nedostatak tjelesne aktivnosti ili pretjerana tjelesna aktivnost
- trauma glave i vrata
- okolišni faktori – promjene vremenskih uvjeta (promjene tlaka zraka), jako svjetlo, sunčeva svjetlost, buka
Ako imate sklonost glavoboljama, preskačete obroke, stalno ste pod stresom ili loše spavate, sve to može pogoršati stanje.
Foto: Shutterstock