Zdravlje

Zdravlje

Postoji li nešto nepoželjnije od migrene? Ako vas “napadne” iskoristite ove trikove jer pale!

Procjenjuje se da prosječno 10 posto svjetskog stanovništava pati od migrene.

Intenzitet migrene je vrlo često takav da je osoba potpuno radno nesposobna za vrijeme glavobolje. Brojke govore kako su čak 75 posto oboljelih od migrena žene, a jedan od razloga tome su hormonalne promjene do kojih dolazi zbog mjesečnice, trudnoće i menopauze.

Migrena se može pojaviti zbog različitih uzroka. Na primjer, kod nekih se osoba može pojaviti zbog izloženosti jakoj svjetlosti, zbog promjene vremena, buke, nedostatka sna, pa čak i nakon konzumiranja nekih namirnica, poput sira, čokolade i vina.
Kod migrene si možete pokušati samostalno pomoći i akupresurom, tako da palcem pritišćete između obrva 7-10 sekundi.

Donosimo još nekoliko savjeta kako olakšati ovu neugodnu bol:

Ulje lavande

Ova mediteranska biljka se od davnina koristi za smirivanje i kvalitetan san, a prema studiji provedenoj 2012. godine od strane njemačkih znanstvenika, osobe koje su udisale miris ulja lavande 15 minuta za vrijeme trajanja migrene su uskoro osjetili i olakšanje, za razliku od onih koji su dobili placebo. Možete ga koristiti tako da udišete direktno iz bočice ili ga namažite na ruku. 

Đumbir

Uza sve dobrobiti đumbira, ova biljka može biti odlična pomoć za smirivanje migrena. U studiji koja je provedena 2014. godine u Iranu, znanstvenici su ponudili sudionicima prah od đumbira, a drugoj skupini lijek protiv migrene. Zaključili su kako je prah umanjio glavobolju ali i skratio trajanje iste baš poput lijeka, ali bez nuspojava. 

Neka joga postane navika

Joga je idealan izbor ne samo za otpuštanje stresa već i poboljšanje cjelokupnog zdravlja.  Isto tako, može skratiti trajanje migrene, intenzitet i učestalost. U jednoj se studiji navodi da je kod žena koje su 12 tjedana vježbale jogu zabilježena slabija pojavnost migrene. 

Većina ljudi danas se ne zna opustiti! Zato je dobro naučiti meditirati – rezultat će vas oduševiti

Vodite dnevnik

Jedan od načina kako ćete si pomoći jest da vodite dnevnik i bilježite što je migrenu potaknulo, koliko je trajala i koliko je intenzivna bila. Vodite dnevnik minimalni mjesec dana kako biste mogli pratiti i prepoznati uzrok pojave boli. 

Zašto svi pričaju o autofagiji i kako vam 16-satni post može promijeniti život?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo