Zdravlje

Zdravlje

Ovo su najčešći simptomi infekcije stafilokokom – zapamtite ih

Shutterstock

Staphylococcus bakterija živi u našem nosu i na našoj koži, ali može uzrokovati ozbiljne infekcije ako dođu u krvotok.

Staphylococcus bakterije nisu uvijek smrtonosne  i opasne ali u razgovoru za portal Prevention, dr. Phillip Paul Fey, medicinski direktor Sveučilišta Nebraska, objasnio je da su ove bakterije dovoljno prijateljske da žive na našim tijelima bez da uzrokuju ikakve probleme, ali kada se prošire na druge dijelove tijela gdje ne pripadaju – poput krvotoka, zglobova, pluća i srca – mogu uzrokovati potencijalno smrtonosne infekcije. 

Kako se infekcija stafilokokom manifestira? 

Upalni procesi na koži

Prema riječima dr. Fey, infekcija se često očituje pojavom upalnih procesa na koži. Na primjer, ako vas je piknuo komarac i prije nego ste počešali to mjesto dodirnuli ste nos gdje se bakterija nalazi, ona se lako može prenijeti na mjesto uboda i inficirati ranu. 

Sok od brusnice sprečava infekcije, štiti od raka te snižava tlak

Otrovanje hranom

Stafilokok bakterija može zaraziti i vašu hranu, a tamo se množi i proizvodi toksine zbog kojih ćete osjetiti mučninu. Simptomi poput povraćanja, proljeva i bolova u trbuhu se obično javljaju nakon 6 sati. Dok kuhanje namirnica može ubiti bakteriju, to neće eliminirati toksine zbog kojih vam je zlo. Pazite da dobro operete ruke prije pripreme obroka.  

Temperatura

Hospitalizacija znači veći rizik od ulaska ove bakterije u krvotok,  a ako se to dogodi simptomi su temperatura i nizak krvni tlak. Jednom kad uđe u krvotok, infekciju je puno teže kontrolirati jer se brzo može proširiti na srce, kosti i ostale organe te dovesti do upale pluća, infekcije kostiju i ovojnice srca. 

Kako sniziti povišenu temperaturu na prirodan način? Đumbir i ehinaceja pomažu

Sindrom toksičnog šoka 

Toksini koje Staphylococcus bakterija proizvodi se mogu množiti i uzrokovati otrovanje krvi  – što se naziva sindrom toksičnog šoka.  Simptomi su groznica, povraćanje, proljev, bolni mišići, glavobolja i osim po dlanovima i stopalima. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo