Zdravlje

Zdravlje

Ovo su neobični simptomi astme: Na što sve morate obratiti pažnju?

Shutterstock

Život s kroničnim stanjem poput astme sigurno nije ugodan, posebno ako ne izbjegavate „okidače“ napada…

Alergeni, promjene vremena, virusne infekcije mogu samo pogoršati simptome.
Simptomi astme se javljaju kada dođe do oticanja dišnih putova uz povećanu proizvodnju sluzi. Simptomi koji se lako primjećuju su:

 • Hroptanje
 • Kašalj
 • Kratkoća daha
 • Osjećaj pritiska u prsima

Ponekad možete doživjeti i druge simptome koji se smatraju neobičnima. No to ne znači da su rijetka pojava, a mogu značiti da simptome ne tretirate dobro i da je novi napad astme neizbježan.

Naučite više o ovim neobičnim simptomima i porazgovarajte sa svojim liječnikom kako ih tretirati.

Poteškoće sa spavanjem

Ova se poteškoća javlja kada se astma ne liječi. Ako imate kroničnu astmu, lijekovi ne pomažu u potpunosti kod simptoma, moguće je da se uobičajeni simptomi, poput kašlja, samo pogoršaju kada zatvorite oči. Ako se čini da se simptomi pogoršavaju samo tijekom niči, možda se radi o podvrsti stanja koje se naziva „noćna astma“

Bolovi, mjehur, vrućina… Zašto se budite noću i kada obavezno posjetiti liječnika?

Možete si u ovom slučaju pomoći ako pripazite na određene faktore koji mogu potaknuti napad a to su:

 • Polen
 • Čestice prašine
 • Prhut sa životinje

Također, razgovarajte s liječnikom o lijekovima koji mogu umanjiti upalne procese.

Suhi kašalj koji ne prolazi

Mokri kašalj je uobičajena pojava kod napada astme i bilježi se kao stalni simptom kod 50 posto pacijenta. Kašalj može nešto dulje trajati i ako ste se oporavili od prehlade ili stanja koje pogoršava simptome astme. Ipak, kronični suhi kašalj, uz iskašljavanje, se kod osoba s astmom smatra neuobičajenim simptomom.

Dnevni umor

Ako zbog simptoma astme ne možete spavati tijekom noći, moguće je da će se javiti jaki umor tijekom dana kao posljedica toga. Kronični kašalj vas također može umoriti jer i on troši energiju organizma. Uz to će uzrok umora biti i stalni rad organizma koji pokušava osigurati dovoljan protok kisika u sužene i upaljene dišne putove.

Ako ste skloni anksioznim i depresivnim raspoloženjima, ovo je prava aktivnost za vas

Uzdisanje i ubrzano disanje

Kratkoća daha je klasični simptom astme i posljedica je suženja dišnih putova u vrijeme kada simptomi astme bukte.  Ubrzano disanje je dosta neuobičajen simptom astme i ne znači da će osigurati više kisika plućima. Može biti i posljedica stalnog uzdisanja ili zijevanja, čega ne morate biti niti svjesni. Iako se radi češće o posljedici stresa i anksioznosti, ponekad može biti i simptom astme.

Poteškoće s vježbanjem

Zabluda je da osobe koje imaju astmu ne smiju vježbati, a ako se ona drži pravilno pod kontrolom, neće predstavljati nikakve prepreke za fizičku aktivnost. Astma potaknuta vježbanjem je još jedna podvrsta astme a javlja se kada aktivnost potakne sužavanje dišnih putova i upale. Određene intenzivne vježbe zahtijevaju duboko disanje koje može izazivati pojavu simptoma. Osim same aktivnosti, faktori poput suhog zraka, klora ili zagađenog zraka mogu potaknuti napad.

Ako koristite pumpicu za astmu svaku put kad vježbate, može to znači da je potrebno promijeniti terapiju pa svakako to spomenite svom liječniku.

Svrbež lica i grla

Neke osobe s astmom mogu doživjeti upravo ove simptome uz one uobičajene, poput kašlja. Svrbež lica i grla nisu simptomi povezani direktno s astmom ali se može javiti uz alergije, a tada se naziva alergijska astma.

U tom se slučaju javljaju uobičajeni simptomi astme uz:

 • Svrbeže kože
 • Svrbež grla
 • Osip
 • Kihanje
 • Zatvor
 • Curenje iz nosa

Ove je simptome najlakše spriječiti ako pazite na supstance koje izazivaju alergije poput duhanskog dima, dlake ljubimca, prašine i određene hrane.

Anksioznost i promjene raspoloženja

Iako se često javljaju samo psihički simptomi, moguće je doživjeti i promjene u raspoloženju. Neke osobe osim anksioznosti imaju i problema s koncentracijom. Dugotrajna anksioznost može također i izazvati astmu i tako se stvara začarani krug kojeg je teško prekinuti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo