Zdravlje

Zdravlje

Ovo su simptomi zaraze delta-sojem kod djece, a evo kada ih treba voditi na testiranje

Shutterstock

Delta-soj je čak i dva puta zarazniji od prethodnih varijanti, a postoje i podaci koji ukazuju da može uzrokovati i ozbiljnije posljedice.

Za razliku od prethodnih varijanti koronavirusa, koje su djecu više-manje zaobilazile, čini se da delta-soj predstavlja za njih puno veću opasnost, a posebno se to odnosi na djecu mlađu od 12 godina koja nisu cijepljena. Prema pisanju Američke Akademije Pedijatrije, do početka ovog mjeseca oko 94 000 djece je imalo COVID-19.

Ova je varijanta puno zaraznija, i zato se češće vidi i kod djece“, izjavio je dr. Paul Offit, direktor centra za cijepljenje i pedijetrije, Philadelphia.

Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ovaj je soj virusa puno zarazniji i može dovesti do ozbiljnijih posljedica. Kako većina djece nije cijepljena, to ih stavlja u skupinu koja je osjetljivija i koja se lako može zaraziti. Kako infekcija delta-sojem izgleda kod djece i kako zaštiti obitelj? Evo što kažu stručnjaci.

Koji su glavni simptomi kod djece?

Još je prerano reći razlikuju li se ono od simptoma prethodnih varijanti virusa, a stručnjaci kažu kako su gubitak mirisa i okusa puno rjeđi kod infekcije ovim sojem virusa, ali su glavobolja, bolno grlo, curenje nosa i temperatura neki od simptoma.

Ovih 10 namirnica kardiolozi nikada ne jedu, a sad znamo i zašto!

“Malo je prerano da se vide rezultati visoko kvalitetnih studija literature koje se odnose na trenutni porast zarazom delta-sojem“, izjavio je dr. Michael Grosso, šef pedijatrije u bolnici Northwell Health’s Huntington.

Najčešći simptom kod djece i mladih je kašalj, začepljenje i curenje nosa, gastroenterološki simptomi i osip koji se ne javlja tako često, dodao je.

Prije pojave ovog soja, većina djece koja je imala COVID nisu imali simptome, a sada se čini da ih se primjećuje sve više.

“Koja god varijanta virusa da je u pitanju, roditelji trebaju biti svjesni i ostalih stanja koje može uzrokovati ova bolest kod djece“, dodao je Grosso, a jedna od ozbiljnih bolesti koje se treba čuvati je multisistemski upalni sindrom (MIS-C) u djece i adolescenata.
“Radi se o ne tako čestoj, ali ozbiljnoj komplikaciji ove bolesti, a primjećuje se i nekoliko tjedana nakon infekcije“, dodao je Grosso.

Ovo su simptomi bolesti MIS-C

  • Bol u trbuhu
  • Krv u bjeloočnici
  • Bol u prsima
  • Proljev
  • Glavobolja
  • Umor
  • Bol u vratu
  • Osip
  • Povraćanje

Kada djecu treba testirati na COVID-19?

“Ako primijetite da imaju ikakve respiratorne simptome, javite se na testiranje“, kaže Offit. Djeca kod kojih se javi bilo koji od gore navedenih simptoma moraju se testirati kod pedijatra. Posebno se to odnosi na djecu koja se vračaju u školske klupe ili se vračaju s odmora gdje su bili u velikoj grupi.

Što vam se dogodi ako se zarazite koronavirusom, a cijepljeni ste? Liječnici žele da znate ovo

Prema riječima Offita, ako je dijete pozitivno, treba ga se izolirati dok se simptomi ne povuku. Dodaje da i ako je dijete pozitivno, ali mu nije potrebna liječnička skrb, roditelji moraju pratiti pogoršavaju li se simptomi poput disanja, ali i općeg stanja. Dobra je ideja i nošenje maski te prozračivanje prostoji u kojoj se boravi.

„Bilo bi dobro da bolesna osoba ima i vlastitu kupaonicu. I na kraju, prevencija je uvijek puno bolja od liječenja pa se treba još uvijek čuvati. Nije na odmet spomenuti da bi se svi koji mogu trebali i cijepiti“, zaključio je.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo