Ovo su stanja zbog kojih morate posjetiti dermatologa, a ne odnose se na kožu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo su stanja zbog kojih morate posjetiti dermatologa, a ne odnose se na kožu

Foto: Shutterstock

Primijetili ste madež čudnog izgleda? Koža vam je iznimno suha? Ovo su realni razlozi za posjet dermatologu koji, osim spomenutih, liječe i neka druga stanja koja se ne odnose samo na kožu.

Dermatolozi se ne brinu samo o stanju vaše kože već i o sluznici i vlasištu, pa ako vas muče neki od ovih problema, dermatolog je liječnik kojem ćete se obratiti.

Oči su vam crvene

Možda imate konjuktivitis, uobičajenu infekciju transparentne membrane koja prekriva bjeloočnicu vašeg oka, a svi problemi koji se tiču sluznice, pa i one u području oka, spadaju u domenu dermatologa.

Kosa vam izgleda loše

Bilo da se radi o prhuti ili ispadanju kose, dermatolog može pomoći. Ako je u pitanju prhut, uzroci mogu biti razni, od stresa do nedovoljnog pranja kose. Ćelavost je često posljedica genetike, no u svakom slučaju dermatolog može spriječiti da u kratkom vremenu ne izgubite svu kosu.

Nokti ne izgledaju zdravo

Raspucali, tanki ili oštećeni nokti mogu biti signal za razne probleme, od psorijaze do loše prehrane. Moguće je da vas takvo stanje ne uzrujava, ali da biste otklonili mogućnost da je u pitanju upala ili neki veći zdravstveni problem, posjetite dermatologa kako bi mogao postaviti dijagnozu.

Ispucale usne

Uzroci suhih i ispucalih usana mogu biti i manjak vitamina i minerala, alergija, reakcija na lijekove ili iritacija na određenu namirnicu, prenosi prevention.com O čemu se točno radi, otkrit će vam dermatolog.

Kvržice na spolnom organu

Većina bi se ljudi prvo obratila ginekologu, ali može se raditi o gljivicama ili upalnim procesima kože za koje će biti bolje da ih ustanovi dermatolog.

Otekline ispod pazuha

Ako ste se nakon depilacije susreli s oteklinom na području pazuha, znajte kako niste jedini. Spomenuti čvorići (jedan ili više njih) mogu izazivati neugodnu bol, napominje u tekstu dermatologinja Jelena Meštrović Štefekov koja smatra da su dezodoransi, osobito kremasti, najčešći uzrok spomenutih promjena na koži. Savjetuje da oštre britvice zamijenite kvalitetnijim, višekratnim. Uz njih koristite gel ili pjenu za brijanje. Spomenuti proizvodi smanjuju mogućnost iritacije i posljedično – upale.

Ana A. 

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo