Zdravlje

Zdravlje

Pametni telefoni mogu uzrokovati dermatitis!

Trećina ispitanih pametnih mobitela u ponudi BlackBerryja sadrži nikal – glavni alergen koji može uzrokovati svrbež i crvenilo kože.

Znanstvenici su testirali popularne smartfone za dva najčešća alergena – kobalt i nikal. Rezultati će oraspoložiti obožavatelje Applea, naime, niti jedan od ova dva metala nije pronađen u iPhone uređajima.

Testirali su tipke, cijelu tipkovnicu, zvučnik, foto aparat i metalno kućište, a ustanovili su kako trećina provjerenih BlackBerry modela sadrži nikal, za razliku od iPhonea koji je u potpunosti “čist“.

“Oba metala mogu uzrokovati alergijske reakcije, uključujući suhu kožu i svrabljive dijelove kože obraza, čeljusti i ušiju. Pacijenti s alergijom na kobalt i nikal bi trebali izbjegavati duge razgovore, slanje poruka i držanje mobitela ako primijete simptome“, savjetovala je voditeljica Tania Mucci, koja je ove rezultate prezentirala na godišnjem kongresu Američkog Fakulteta za alergije, astmu i imunologiju.

Blackberry

Nikal predstavlja uzrok najčešćih kontaktnih alergija u industrijaliziranom svijetu. Kod osjetljivih ljudi kontakt s njime potiče organizam da prepoznaje nikal kao uzročnika upale. Kako imunološki sustav postaje preaktivan dolazi do stvaranja klasičnih simptoma upale, svrbeža, crvenila, oticanja, ožiljaka i plikova.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanja duljeg telefoniranja, korištenje plastične ili kožne navlake za mobilni uređaj te uporabu handsfree seta koji ne sadrže metal.

Nikal je blistavi metal srebrnobijele boje otporan na koroziju, a nalazimo ga u škarama, nakitu, kvakama, kovanicama, priboru za jelo i mnogim drugim predmetima s kojima se srećemo svakodnevno.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo