Zdravlje

Zdravlje

Patite od nesanice? Pripazite na srce!

Ako muku mučite s počinkom, obratite pozornost na zdravlje svog srca. Stručnjaci tvrde kako su osobe koje pate od nesanice izložene većem riziku od srčanog udara.

Istraživači norveškog Sveučilišta Trondheim proučavali su podatke 52.000 osoba koje su sudjelovale u nacionalnom istraživanju simptoma nesanice. Od ukupnog broja ispitanika koncentrirali su se na gotovo 2400 ispitanika koji su doživjeli srčani udar u sljedećih 11 godina.

Ustanovili su kako su osobe koje su imale velikih problema s nesanicom bile izložene 45 posto većem riziku od srčanog udara u odnosu na ispitanike koji nisu patili od nesanice. Čak i kad su stručnjaci uzeli u obzir druge faktore, poput dobi, spola, bračnog statusa, stupnja obrazovanja, tlaka, kolesterola i sl., rezultati su ostali nepromijenjeni.

Do slične spoznaje su stigli i stručnjaci Penn State Colleagea: usporedno s muškarcima koji nemaju ovakav poremećaj u snu, ispitanici koji pate od kronične nesanice i spavaju manje od šest sati po noći čak su četiri puta bliže smrti, zaključili su američki istraživači. Oni su ovaj trend primijetili samo u muškoj populaciji insomničara, a ne i kod žena. Nesanica ubija muškarce?!

Jogom protiv nesanice

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo