Zdravlje

Zdravlje

Personalizirano liječenje karcinoma jajnika

Karcinomi jajnika međusobno nisu isti, a novo istraživanje upućuje na gensko testiranje tih tumora kao putokaz za novo, djelotvornije liječenje.

Znanstvenici su otkrili pojačanu ekspresiju gena MAGP2 u većini smrtonosnih oblika karcinoma jajnika. Taj gen dosad nije bio povezan niti s jednim tipom karcinoma. Također su pronašli dokaze koji objašnjavaju na koji način MAGP2 potiče rast agresivnog tumora.

JajniciKarcinom jajnika obično se dijagnosticira u uznapredovanom stadiju, u kojem je neizlječiv, a za gotovo sve pacijente koristila se ista procedura liječenja”, izjavio je prof. dr. Michael Birrer, direktor odjela za medicinsku ginekološku onkologiju u Massachusetts General Hospital Cancer Center. “Potvrđujući činjenicu da različiti tumori jajnika imaju različite genske potpise koji pacijentima mogu predvidjeti prognozu, ovo istraživanje predstavlja početak individualiziranog liječenja za karcinome jajnika“, dodao je.

Karcinom jajnika peti je najčešći oblik karcinoma u žena u SAD-u, a predstavlja najsmrtonosniji oblik karcinoma koji zahvaća ženski spolni sustav.

Većina smrtnih slučajeva uzrokovani su papilarnim serozinim oblikom karcinoma jajnika, koji čine oko 60 posto svih malignih tumora jajnika. Taj se tip karcinoma obično dijagnosticira nakon što se tumor već proširio izvan jajnika na okolne organe.

Papilarni serozni tumori teško se liječe, a relaps je česta pojava nakon standardnog liječenja kirurgijom i kemoterapijom.

U studiji, objavljenoj u časopisu “Cancer Cell”, istraživači su genetski ispitali uzorke iz 53 papilarna serozna karcinoma jajnika u uznapredovanom stadiju.

Pronašli su hiperekspresiju gena MAGP2 u tumorima žena koje su najranije umrle zbog karcinoma. Daljnje je testiranje pokazalo kako su razine MAGP2 gena povišene i u drugoj grupi karcinoma jajnika, no ne i u normalnom tkivu jajnika.

Razine MAGP2 bile su smanjene u žena čiji su tumori dobro reagirali na kemoterapiju.

Istraživači su izjavili kako rezultati studije upućuju na zaključak da pojačana ekspresija MAGP2 potiče migraciju i širenje malignih stanica na ostala tkiva. Gen bi također mogao igrati ključnu ulogu u razvitku krvne opskrbe tumora.

“MAGP2, s biokemijskim putovima koje potiče, definitivno su mete za nove vrste terapije”, izjavio je Birrer u izvješću. “Prvo što moramo učiniti je procijeniti vrijednost novih spoznaja na uzorcima pacijenata iz kliničkih studija.”, zaključio je Birrer.

Branimir Gnjatović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo